Οι διάφοροι τύπου vinyl δαπέδου

Οι διάφοροι τύπου vinyl δαπέδου

Οι δύο κύριοι τύποι vinyl δαπέδου είναι τα ρολά, επίσης γνωστά ως vinyl φύλλα δαπέδου και τα LVT (luxury vinyl tiles). Οι κατασκευαστές προσφέρουν συνήθως μια σειρά προϊόντων vinyl δαπέδου σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες, με κάθε προϊόν να προσφέρει ειδικά χαρακτηριστικά κατάλληλα για συγκεκριμένες εφαρμογές. Η Tarkett, για παράδειγμα, προσφέρει μια πλήρη γκάμα λύσεων δαπέδων LVT και vinyl ρολών για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, επιτρέποντάς σας να βρείτε ένα vinyl δάπεδο που ταιριάζει τόσο στον τρόπο ζωής σας όσο και στον προϋπολογισμό σας.

Τι είναι το LVT (luxury vinyl tile);

Το LVT, που σημαίνει πολυτελές πλακίδιο βινυλίου, είναι ένα πολυστρωματικό, αδιάβροχο, ανθεκτικό δάπεδο διαθέσιμο είτε σε άκαμπτα είτε σε εύκαμπτα πλακίδια βινυλίου ή σανίδες. Παρόμοια με το vinyl ρολό, το LVT είναι μια ανθεκτική και πρακτική επιλογή δαπέδου που προσφέρει επίσης μια ευρεία επιλογή σχεδίων και στυλ, από διαχρονικά και κλασικά έως μοντέρνα σχέδια.

Πως κατασκευάζεται το LVT; 

Το LVT της Tarkett είναι κατασκευασμένο από ένα στρώμα πυρήνα από PVC, ένα εκτυπωμένο στρώμα σχεδιασμού, ένα στρώμα φθοράς και ένα στρώμα επεξεργασίας ενισχυμένης πολυουρεθάνης (PUR).

Το εκτυπωμένο σχεδιαστικό στρώμα μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να μοιάζει σχεδόν με οποιοδήποτε υλικό και προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες σχεδιασμού. Το στρώμα φθοράς καθορίζει την ανθεκτικότητα του δαπέδου σας: όσο πιο παχύ είναι το στρώμα φθοράς, τόσο πιο ανθεκτικό είναι το δάπεδο. Και το κορυφαίο στρώμα επεξεργασίας πολυουρεθάνης προστατεύει τόσο το στρώμα φθοράς όσο και το στρώμα σχεδίασης, παρέχοντας εξαιρετική προστασία από γρατζουνιές, φθορά και λεκέδες.

Οι σειρές Starfloor Click Ultimate της Tarkett διαθέτουν επίσης ένα ακόμα αφρώδες στρώμα , το οποίο λειτουργεί ως ενσωματωμένο υπόστρωμα, παρέχοντας ηχομόνωση και καθιστώντας τα δάπεδα πιο μαλακά και πιο ήσυχα.

 

Η γκάμα των LVT της Tarkett

Η συλλογή LVT της Tarkett προσφέρει μια τεράστια γκάμα μοντέρνων σχεδίων για την επένδυση του δαπέδου του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων, από ρετρό πλακάκια έως καπνιστές βελανιδιές και βουρτσισμένα μέταλλα. Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που θέλουν μια εύκολη, αρθρωτή λύση δαπέδου, η οποία είναι εύκολο να εγκατασταθεί, να αφαιρεθεί και να συντηρηθεί και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τάσεων σχεδιασμού.

Τι είναι το vinyl ρολό;

Το ρολό βινυλίου είναι ένα πολυστρωματικό προϊόν με ένα τυπωμένο άνω στρώμα. Έρχεται σε μεγάλα, συνεχή, εύκαμπτα φύλλα και συνήθως υπάρχουν πολύ λίγες εάν όχι καθόλου ενώσεις των φύλλων κατά την εγκατάσταση. Ως εκ τούτου, το ρολό βινυλίου συνιστάται συνήθως σε περιοχές με υγρασία, όπως το μπάνιο, η κουζίνα και το πλυντήριο.

Το μοντέρνο vinyl ρολό είναι μια ανθεκτική, πρακτική και προσιτή επιλογή δαπέδου που προσφέρει επίσης μια εξαιρετική επιλογή σχεδίων: από λαμπερά χρώματα, παιχνιδιάρικα μοτίβα, ασπρόμαυρες αποχρώσεις, έως τέλειες αναπαραγωγές φυσικών υλικών όπως το ξύλο και η πέτρα.

Πώς κατασκευάζεται το δάπεδο από ρολό βινυλίου της Tarkett;

Το vinyl ρολό της Tarkett αποτελείται από πολλά στρώματα, που περιλαμβάνουν έναν πυρήνα από υαλοβάμβακα για δομική σταθερότητα, ένα αφρώδες ή πολυεστερικό υπόστρωμα για ακουστική και θερμική μόνωση, ένα διαφανές στρώμα φθοράς και ένα στρώμα με επεξεργασία πολυουρεθάνης (PU), το οποίο παρέχει αντοχή σε διαρροές και λεκέδες.

Η κατασκευή και η επεξεργασία της επιφάνειας κάθε προϊόντος vinyl ρολού της Tarkett θα καθορίσει πόσο ανθεκτικό θα είναι το δάπεδο σας σε γρατσουνιές, γρατζουνιές και λεκέδες και πόσο εύκολο είναι να καθαρίσετε. Για παράδειγμα, τα μαλακότερα δάπεδα θα είναι πιο ανθεκτικά στις γρατζουνιές και τα δάπεδα με βαθιά ανάγλυφη αποτύπωση θα είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να καθαριστούν από τα δάπεδα με λεία επιφανειακά φινιρίσματα. Γενικά, τα vinyl δάπεδα μας αντέχουν σε γρατζουνιές και λεκέδες και είναι εύκολο να καθαριστούν.

Τα vinyl δάπεδα μας επίσης  προσφέρουν άνεση κατά τη στάση και τη βάδιση και μια ποικιλία από φινιρίσματα για να παρέχουν την αίσθηση αφής που ταιριάζει με την εμφάνιση. Ανθεκτικό, αδιάβροχο και εύκολο να καθαριστεί, το δάπεδο από vinyl ρολό της Tarkett έχει πολύ χαμηλές εκπομπές VOC (πτητικών οργανικών ενώσεων) και είναι 100% απαλλαγμένο από φθαλικές ενώσεις.

 

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ LVT και laminate δαπέδου;

Τόσο το LVT όσο και το laminate είναι ανθεκτικές, προσιτές και ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές επιλογές του ξύλινου δαπέδου και των κεραμικών πλακιδίων. Και τα δύο είναι πολυστρωματικά προϊόντα και περιλαμβάνουν ένα στρώμα φθοράς, το οποίο αυξάνει την αντοχή τους και τα καθιστά εύκολο να καθαριστούν και να διατηρηθούν, καθώς και ένα σχεδιαστικό στρώμα, το οποίο τους επιτρέπει να μιμούνται σχεδόν τέλεια την εμφάνιση φυσικών υλικών όπως το ξύλο, την πέτρα και τα κεραμικά πλακίδια.

To LVT είναι αδιάβροχο 

Ενώ τόσο το LVT όσο και το laminate κατασκευάζονται με παρόμοιο τρόπο, η σύνθεσή τους διαφέρει. Το laminate αποτελείται κυρίως από ινοσανίδες υψηλής πυκνότητας, που είναι ουσιαστικά ένα προϊόν ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι το laminate δεν είναι αδιάβροχο και επομένως είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε υδάτινες βλάβες, περιορίζοντας το πού μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο σπίτι σας. Το LVT, από την άλλη πλευρά, αποτελείται κυρίως από PVC, παρέχοντας ανώτερη αντοχή στην υγρασία σε σύγκριση με το laminate. Και σε αντίθεση με το laminate, το LVT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένου του μπάνιου, της κουζίνας και του χώρου του πλυντηρίου. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα προϊόντα LVT είναι αδιάβροχα, η εγκατάστασή τους δεν είναι. Για παράδειγμα, το LVT προσφέρεται σε σανίδες ή πλακίδια που κάθονται δίπλα το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα πολλές ενώσεις. Έτσι, ενώ οι σανίδες και τα πλακίδια είναι αδιάβροχα, εάν δεν είναι σωστά εγκατεστημένα, υπάρχει η πιθανότητα διαρροής νερού ή υγρασίας μέσω των ενώσεων. Επομένως, η εγκατάσταση σε περιβάλλοντα επιρρεπή στην υγρασία πρέπει να γίνει με επιπλέον προσοχή.

Το LVT είναι ήσυχο και μαλακό

Το LVT της Tarkett είναι άνετο και μαλακό στην αφή. To LVT είναι επίσης πολύ πιο ήσυχο σε σύγκριση με το laminate.

Το LVT προσφέρει μια πλήρη λύση για DIYers (ανθρώπους που το κάνουν μόνοι τους).

 Τόσο το LVT όσο και το laminate έχουν επιλογές εγκατάστασης φιλικές προς το DIYer. Ωστόσο, το LVT προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη λύση DIY. Ενώ χρειάζεστε ένα ξύλινο πριόνι για να κόψετε το laminate, δεν χρειάζεστε επιπλέον εργαλεία για να εγκαταστήσετε το LVT.

Είναι τo vinyl ρολό και το linoleum το ίδιο;

Οι όροι vinyl ρολό και linoleum δάπεδο χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και οι δύο τύποι δαπέδων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, μεγάλης διάρκειας και είναι κατάλληλοι για εγκατάσταση σε σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές στο πώς κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται, καθώς στην ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων που διατίθενται με κάθε προϊόν.

Το vinyl ρολό είναι κατασκευασμένο σε στρώματα και αποτελείται κυρίως από PVC, ενώ το linoleum κατασκευάζεται από ένα μόνο στρώμα φυσικών υλικών, κυρίως λιναρόσπορο. Ένα από τα στρώματα του vinyl είναι το 'στρώμα σχεδίασης', πάνω στο οποίο τα διακοσμητικά σχέδια τυπώνονται και είναι ανάγλυφα. Αυτό το επίπεδο σχεδίασης επιτρέπει σχεδόν απεριόριστες επιλογές σχεδίασης και χρώματος. Ορισμένα δάπεδα βινυλίου έχουν επίσης υφή που ταιριάζει με την εικόνα, κάνοντας το δάπεδο βινυλίου να μοιάζει πολύ με το υλικό που μιμείται, όπως το πραγματικό σκληρό ξύλο και η φυσική πέτρα. Με το linoleum, ο σχεδιασμός είναι ενσωματωμένος σε όλα τα υλικά, αντί να τυπώνεται σε ξεχωριστό στρώμα, περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής και τις επιλογές χρώματος.

Η εγκατάσταση και η συντήρηση είναι μια άλλη βασική διαφορά, με το δάπεδο βινυλίου να είναι πολύ πιο εύκολο στην εγκατάσταση και συντήρηση από το δάπεδο από linoleum. Τα περισσότερα linoleum δάπεδα είναι διαθέσιμα σε μορφή φύλλου, που απαιτούν την κόλληση του στο υποδάπεδο. Δεδομένου ότι το linoleum είναι ένα σκληρό υλικό, μπορεί να είναι δύσκολο ως έργο DIY και συνήθως απαιτεί έναν επαγγελματία εγκαταστάτη. Το δάπεδο από ρολό βινυλίου, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθεί από το linoleum, καθώς δεν είναι τόσο άκαμπτο. Το vinyl δάπεδο μπορεί επίσης να εγκατασταθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το προϊόν που επιλέγετε.

Το linoleum απαιτεί επίσης λίγη περισσότερη προσπάθεια από την άποψη της συντήρησης, καθώς είναι περισσότερο ευαίσθητό στην υγρασία και τη φθορά από το vinyl. Το linoleum είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά και επομένως πολύ πιο ευαίσθητο σε ζημιές από νερό και προϊόντα καθαρισμού. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να σφραγίσετε τις ενώσεις αμέσως μετά την εγκατάσταση και να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού που προτείνει ο κατασκευαστής. Επίσης, λόγω της πιθανής τρωτότητάς του στην υγρασία και το νερό, δεν συνιστούμε την εγκατάσταση linoleum στο μπάνιο και στον χώρου του πλυντηρίου. Τα περισσότερα vinyl δάπεδα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού και μπορούν να καθαριστούν με προϊόντα τακτικού καθαρισμού οικιακής χρήσης.