Πως να επιλέξετε το καλύτερο δάπεδο για το σπίτι σας

Πως να επιλέξετε το καλύτερο δάπεδο για το σπίτι σας

Η επιλογή του καλύτερου υλικού δαπέδων για το σπίτι σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και αυτοί οι παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με το εν λόγω δωμάτιο.

Κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας έχει το δικό του σύνολο απαιτήσεων. Για παράδειγμα, οι κουζίνες και το μπάνιο χρειάζονται δάπεδα που χειρίζονται καλά την υγρασία, ενώ οι πολυσύχναστες είσοδοι και τα καθιστικά χρειάζονται δάπεδα που μπορούν να χειριστούν την υψηλή κίνηση. Η παρουσία παιδιών και κατοικίδιων ζώων, ακόμη και η ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που λαμβάνει ένα δωμάτιο, είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες στις επιλογές δαπέδων. Και όταν λάβετε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, θα διαπιστώσετε ότι κάθε τύπος δαπέδου έχει οφέλη και μειονεκτήματα. Για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε ποιο πάτωμα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας, έχουμε συνοψίσει μερικά από τα βασικά οφέλη και τα μειονεκτήματα των διαφόρων ειδών δαπέδων.

Ποια είναι τα οφέλη του ξύλινου δαπέδου;

Το ξύλινο δάπεδο έχει πολλά οφέλη. Είναι ένα φυσικό υλικό που προέρχεται και παράγεται με βιώσιμο τρόπο και προσφέρει μια διαχρονική εμφάνιση που φέρνει ζεστασιά και κομψότητα σε ένα σπίτι. Είναι ζεστό κάτω από τα πόδια, καθιστώντας το άνετο να περπατάτε, ειδικά σε σύγκριση με κεραμικά ή πλακάκια από πορσελάνη. Και είναι συμβατό με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης εάν απαιτείται επιπλέον ζεστασιά.

Το ξύλο είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό, προσφέροντας σταθερότητα μακράς διαρκείας. Η παχιά και συμπαγής κατασκευή ξύλινων σανίδων σημαίνει ότι είναι εύκολο να τριφτεί και να φινιριστεί εκ νέου όταν αρχίζει να δείχνει σημάδια φθοράς. Επομένως, τα ξύλινα πατώματα μπορούν να διαρκέσουν έως και 100 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητά τους και πόσο καλά συντηρούνται.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ξύλινου δαπέδου;

Ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα του ξύλινου δαπέδου είναι το κόστος. Και, δεν είναι μόνο το κόστος των υλικών, αλλά και το κόστος εγκατάστασης. Το δάπεδο από σκληρό ξύλο μπορεί να είναι δύσκολο να εγκατασταθεί από εσας και πιθανότατα θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Το ξύλινο ημιμασίφ δάπεδο δεν είναι μια φθηνή επιλογή, αλλά είναι πιο προσιτό από το μασίφ σκληρό ξύλο και είναι συχνά πιο εύκολο στην τοποθέτηση.

Ένα άλλο μειονέκτημα του ξύλου είναι η αδυναμία του να διαχειριστεί πολύ καλά την υγρασία. Επειδή είναι φυσικό προϊόν, οι ξύλινες σανίδες διαστέλλονται και συστέλλονται καθώς τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας αυξάνονται και μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι το ξύλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου υπάρχει θερμότητα, ατμός και υγρασία, όπως μπάνια και χώρους πλυντηρίων. Το ημιαμσίφ ξύλινο δάπεδο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει καλύτερα την υγρασία και δεν επεκτείνεται και συστέλλεται στον ίδιο βαθμό με το μασίφ ξύλο. Ωστόσο, παρόλο που είναι καλύτερο από το μασίφ ξύλο για την αντιμετώπιση αλλαγών στη θερμοκρασία και την υγρασία, δεν συνιστάται ακόμα για υγρά δωμάτια όπως το μπάνιο και ο χώρος των πλυντηρίων.

Ποια είναι τα οφέλη του βινυλίου;

Τα πλεονεκτήματα του δαπέδου βινυλίου ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγετε. Ωστόσο, το δάπεδο βινυλίου, γενικά, προσφέρει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Το βινύλιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό. Είναι ανθεκτικό σε ζημιές και υγρασία, εύκολο στην εγκατάσταση και συντήρηση, άνετο και ήσυχο κάτω από τα πόδια, και διατίθεται σε σχεδόν απεριόριστη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Είναι επίσης σχετικά προσιτό σε σύγκριση με άλλες επιλογές δαπέδων. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το δάπεδο βινυλίου μια δημοφιλή επιλογή με μια σειρά καταναλωτών, αλλά ειδικά εκείνων που αναζητούν μια σειρά επιλογών σχεδιασμού και στυλ, ώστε να μπορούν να ταιριάζουν ακριβώς στο σχέδιο που ταιριάζει στο στυλ τους και σε αυτούς που θέλουν ένα δάπεδο που μπορούν να εγκαταστήσουν οι ίδιοι .

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του βινυλίου;

Ως προς τα αρνητικά,  τα βαριά αντικείμενα ενδέχεται να δημιουργήσουν εσοχές στο vinyl δάπεδο και μπορεί να τρυπηθεί με πολύ αιχμηρά αντικείμενα. Είναι επίσης δύσκολο να αφαιρεθεί αν είναι κολλημένο. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι το δάπεδο από βινύλιο δεν υποστηρίζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τείνει να εξασθενίσει με υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, τα δάπεδα βινυλίου δεν συνιστώνται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή σε δωμάτια με έκθεση σε πολύ άμεσο ηλιακό φως, όπως βεράντες.

Ωστόσο, χάρη στις νέες τεχνολογίες, το βινύλιο έχει εξελιχθεί σημαντικά τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή του. Σήμερα, ορισμένα προϊόντα μπορούν να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα που συνδέονται συνήθως με το δάπεδο βινυλίου. Για παράδειγμα, η νέα γενιά LVT της Tarkett - Starfloor Click Ultimate είναι κατασκευασμένη με έναν επιπλέον πυκνό, άκαμπτο σύνθετο πυρήνα που είναι πιο ανθεκτικός από ποτέ. Αυτά τα δάπεδα μοιάζουν με ξύλο, αλλά προσφέρουν επιπλέον ανθεκτικότητα στο χειρισμό υψηλής κυκλοφορίας, σε διαρροές σε κουζίνες και μπάνια, σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας μέσα και έξω από το σπίτι και τη γενική φθορά της πολυάσχολης οικογενειακής ζωής.

Ποια είναι τα οφέλη του laminate;

Το laminate είναι φθηνότερο από τις εναλλακτικές επιλογές δαπέδων που μιμείται συχνά, όπως πλακάκια και δάπεδα από ξύλο. Και χάρη στην τεχνική εκτύπωσης υψηλής ευκρίνειας, τα δάπεδα από laminate μπορούν να δείχνουν σχεδόν ακριβώς όπως τα υλικά που μιμούνται, αλλά σε ένα κλάσμα του κόστους. Είναι επίσης γρήγορο και εύκολο να εγκαταστήσετε ακόμα και μόνοι σας, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο προσιτά επειδή δεν χρειάζεται να προσλάβετε επαγγελματίες. Ανάλογα φυσικά με το μέγεθος του δωματίου, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δάπεδο από laminate σε μια μέρα.

Εκτός από το κόστος, ένα άλλο πλεονέκτημα του laminate δαπέδου είναι η αντοχή του. Με ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στρώμα φθοράς, τα δάπεδα από laminate είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη φθορά, τις γρατζουνιές και τους λεκέδες. Το ανώτερο στρώμα είναι επίσης πολύ λείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα laminate δάπεδα καθαρίζονται εύκολα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του laminate;

Ανάλογα με την ποιότητα, το δάπεδο από laminate μπορεί να φαίνεται ψεύτικο σε σύγκριση με το πραγματικό ξύλινο δάπεδο. Είναι επίσης πολύ πιο λεπτό από το ξύλο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το ανώτερο στρώμα του laminate δαπέδου καταστραφεί ή φθαρεί, δεν μπορεί να τριφτεί και να φινιριστεί εκ νέου όπως το πραγματικό ξύλινο δάπεδο. Αντ 'αυτού, ολόκληρο το πάτωμα πρέπει να αντικατασταθεί. Και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν πρόωρα να καταστρέψουν το ανώτερο στρώμα του laminate δαπέδου σας, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών νερού που παραμένουν για ώρα στην επιφάνεια του δαπέδου,των  ακραίων κρούσεων και του ακατάλληλου καθαρισμού και συντήρησης. Ως αποτέλεσμα, το laminate έχει πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι τα πραγματικά ξύλινα δάπεδα - διαρκεί κατά μέσο όρο μεταξύ 10-20 ετών, ανάλογα με την ποιότητά τους και το πόσο καλά συντηρούνται.

Ένα άλλο μειονέκτημα των laminate δαπέδων είναι η πιθανότητα διείσδυσης νερού στις ενώσεις εάν δεν έχει εγκατασταθεί σωστά. Εάν συμβεί αυτό, το νερό μπορεί να διεισδύσει στα κάτω στρώματα προκαλώντας τη διόγκωση και την καταστροφή του δαπέδου.