Ιδέες design για μικρούς χώρους

Ιδέες design για μικρούς χώρους

Πώς μπορώ να κάνω ένα μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος;

Είτε μιλάτε για ένα τετράγωνο στούντιο διαμέρισμα 20 μέτρων, ένα μικρό σπίτι ή ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο σπίτι σας, ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές σχεδιασμού, μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

• Χρώμα

Όταν σκέφτεστε να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο μεγαλύτερο, το προφανές μέρος για να ξεκινήσετε είναι με το χρώμα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ανοιχτά χρώματα κάνουν το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και τα σκοτεινά χρώματα κάνουν το χώρο να δείχνει μικρότερος. Αν και αυτό συμβαίνει γενικά, εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης των χρωμάτων. Για παράδειγμα, τα δάπεδα από σκούρο ξύλο μπορούν να αντισταθμιστούν με ανοιχτόχρωμους τοίχους και έπιπλα. Αυτή η αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι μπορεί να λειτουργήσει για να προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον και βάθος σε ένα χώρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε πιο ανοιχτόχρωμα δάπεδα με ανοιχτόχρωμους τοίχους και η χαμηλή αντίθεση μπορεί να λειτουργήσει για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός συνεχούς και εκτεταμένου χώρου.

• Λειτουργήστε μινιμαλιστικά
Λόγω του μεγέθους του χώρου, είμαστε περιορισμένοι στο πόσα έπιπλα και αξεσουάρ μπορούμε να ενσωματώσουμε σε ένα μικρό χώρο. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εύκολο να υπερφορτωθεί ένας χώρος με πάρα πολλά πράγματα. Ο καλύτερος τρόπος για να το ξεπεράσετε αυτό είναι να απαλλαγείτε από τα πολλά και να αναζητήσετε τρόπους για να αποθηκεύσετε και να οργανώσετε πράγματα, ώστε να μην είναι ορατά. Και ενώ είναι σημαντικό να περιορίζουμε τα πράγματα στο ελάχιστο, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούμε μινιμαλιστικό σχεδιασμό.

Όταν επιλέγετε δάπεδα, για παράδειγμα, κρατήστε το στυλ τους όσο το δυνατόν πιο απλό. Εάν χρησιμοποιείτε ξύλο, επιλέξτε είδη ξύλου με συνεπή χρωματισμό και λεπτό κοκκο και αποφύγετε τις έντονες χρωματικές παραλλαγές. Αυτό ισχύει επίσης για την επιλογή vinyl και laminate δαπέδων. Συνιστώνται επίσης φαρδιές σανίδες καθώς έχουν λιγότερες ενώσεις και επομένως είναι λιγότερο 'θορυβώδεις'.

• Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση του χώρου
Υπάρχουν μερικά μικρά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της ψευδαίσθησης του χώρου. Οι καθρέφτες, τοποθετημένοι σε στρατηγικές τοποθεσίες, για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάκλαση του φυσικού φωτός και να φωτίσουν έναν χώρο. Με δάπεδο, τοποθετώντας σανίδες παράλληλες προς τον μακρύτερο τοίχο, μπορείτε να μεγαλώσετε οπτικά το χώρο. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το δάπεδο σας διαγώνια σε ένα δωμάτιο. Αυτό το τέχνασμα κάνει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο και ισχύει για οποιοδήποτε υλικό δαπέδου, συμπεριλαμβανομένων σκληρού ξύλου, vinyl, laminate και κεραμικών πλακιδίων.

Ιδέες σχεδιασμού και διακόσμησης για την οπτική μεγένθυνση ενός μικρού χώρου

Εκτός από τις προαναφερθείσες συμβουλές σχεδιασμού για να κάνετε ένα μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της δυναμικού ενός χώρου.

• Χρησιμοποιήστε κάθετο χώρο
Εκμεταλλευόμενοι τους άδειους τοίχους κρεμώντας ράφια και ντουλάπια ελευθερώνουμε χώρο στο πάτωμα, κάτι που θα κάνει τον χώρο σας να αισθάνεται μεγαλύτερο. Ένα άλλο έξυπνο τέχνασμα εξοικονόμησης χώρου είναι να εγκαταστήσετε λάμπες τοίχου και απλίκες αντί για επιτραπέζιες λάμπες ή ανεξάρτητους λαμπτήρες στα υπνοδωμάτια, τα μπάνια, τους  χώρους εργασίας, το χωλ και το καθιστικό.

• Προσθέστε ενσωματωμένα ράφια και αποθηκευτικό χώρο
Τα ενσωματωμένα ράφια μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε χώρο στο δάπεδο, παρέχοντας παράλληλα ένα μέρος για την αποθήκευση και την οργάνωση αντικειμένων. Σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο, οι πόρτες ντουλάπας με καθρέφτη λειτουργούν τέλεια για να ανοίξετε το χώρο. Και σε μια μικρή κουζίνα ή σαλόνι, με την τοποθέτηση ραφιών μέχρι το ταβάνι μπορείτε να δημιουργήσει την οπτική ψευδαίσθηση του ύψους.