Καθαρισμός και συντήρηση των vinyl δαπέδων

Καθαρισμός και συντήρηση των vinyl δαπέδων

Τα vinyl δάπεδα δεν είναι μόνο ανθεκτικά, κομψά και απλά στην εγκατάσταση, είναι επίσης εύκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν, κάνοντας τη ζωή σας και την υγιεινή του σπιτιού σας εύκολη.

Στην Tarkett, όλα τα vinyl δάπεδα μας προστατεύονται με ειδική επιφανειακή επεξεργασία, καθιστώντας τα ακόμη πιο ανθεκτικά στις γρατζουνιές και τους λεκέδες και ακόμη πιο εύκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν.

Είτε έχετε LVT είτε ρολό βινυλίου, ο καθαρισμός και η συντήρηση των δαπέδων βινυλίου είναι απλός, γρήγορος και εύκολος. Απλά πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα για να τα διατηρήσετε τόσο καλά όσο την ημέρα που τα τοποθετήσατε.

Καθαρισμός vinyl δαπέδων

Ο καθαρισμός των vinyl δαπέδων απαιτεί μια απλή ρουτίνα καθαρισμού. Το σκούπισμα ή χρήση ηλεκτρικής σκούπας αρκεί για τον καθαρισμό του vinyl δαπέδου σας σε καθημερινή βάση. Το σκούπισμα αφαιρεί τη σκόνη και προλαμβάνει τη συσσώρευση της και διευκολύνει τη συντήρηση των δαπέδων σας.

Κάθε εβδομάδα, ή πιο συχνά εάν είναι απαραίτητο, αρκεί να σκουπίζετε το πάτωμα με μια υγρή σφουγγαρίστρα ή ένα βρεγμένο πανί με ζεστό νερό και ένα ουδέτερο απορρυπαντικό. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς και διατηρεί το δάπεδο σε άριστη κατάσταση. Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα νερού για να καθαρίσετε το δάπεδο σας.

Πως να καθαρίστε τους λεκέδες στο vinyl δάπεδο σας 

Ο καθαρισμός σκληρότερων λεκέδων από το δάπεδο του βινυλίου σας είναι επίσης σχετικά απλός. Αντιμετωπίστε αμέσως τους λεκέδες, για παράδειγμα, με τοπικό καθαρισμό με ένα nylon πανάκι και με ουδέτερο απορρυπαντικό. Καθαρίστε από το εξωτερικό του λεκέ προς το κέντρο του, στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε με φρέσκο νερό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον καθαρισμό διαφορετικών τύπων λεκέδων:

Λάδι, ξύδι ή λεκέδες από λεμόνι θα πρέπει να απομακρύνονται απευθείας, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αποχρρωματισμό της επιφάνειας του vinyl δαπέδου σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίγμα ζεστού νερού και ενός ουδέτερου απορυπαντικού για να αφαιρέσετε τέτοιους λεκέδες.
Μελάνι, τομάτα ή λεκέδες από αίμα μπορούν να απομακρυνθούν εάν τοποθετήσετε πολύ αραιωμένο οινόπνευμα απευθείας πάνω στον λεκέ για μερικά λεπτά χωρίς να τον τρίψετε και έπειτα να ξεπλύνετε με νερό.
• Οι λεκέδες από στυλό και μαρκαδόρο καθαρίζονται εύκολα με λίγο white spirit πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα. Ακολούθως, ξεπλένετε με νερό.
• Η σκουριά πρέπει να καθαρίζεται με ένα αντι-σκωριακό σφουγγάρι. Ακολούθως, ξεπλένετε επίσης με νερό.

Επιπλέον συμβουλές καθαρισμού και φροντίδας για τη διατήρηση και την παράταση της ομορφιάς των vinyl δαπέδων σας

• Τοποθετήστε προστατευτικά τσοχάκια κάτω από βαριά έπιπλα, πολυθρόνες και πόδια τραπεζιών.
• Αποφύγετε υλικά από καουτσούκ κάτω από αντικείμενα που ακουμπούν στο vinyl δάπεδο σας
• Κάνετε χρήση χαλιών εισόδου για να προλάβετε τη βρωμιά ή τη σκόνη να εισέλθει στο χώρο σας από το εξωτερικό περιβάλλον. Μπορείτε να σταματήσετε το 80% της σκόνης ακριβώς στο σε αυτό το σημείο.
• Καθαρίζετε τα δάπεδα σας με φυσικά, μαλακά ή ουδέτερα απορρυπαντικά.
• Κρατήστε καυτά αντικείμενα όπως θερμάστρες, στάχτη ή κάρβουνα μακριά από το vinyl δάπεδο σας. 

Μην καθαρίζετε το vinyl δάπεδο σας με:
• Λειαντικές σκόνες
• Μαύρο σαπούνι
• Acetone ή διαλυτικές ουσίες
• Κερί ή βερνίκι
• Προϊόντα με βάση το λάδι
• Ατμοκαθαριστές 

Συντήρηση vinyl δαπέδων

Από τη φύση τους, τα vinyl δάπεδα είναι ανθεκτικά στο νερό, τις γρατσουνιές και τους λεκέδες. Τα δάπεδα βινυλίου της Tarkett, για παράδειγμα, κατασκευάζονται σε στρώματα βάσης πολλαπλών κατευθύνσεων, τα οποία παρέχουν αντοχή στο νερό και υψηλή δομική σταθερότητα. Προστατεύονται επίσης με ειδική επιφανειακή επεξεργασία PUR, η οποία παρέχει εξαιρετική προστασία και τα καθιστά ακόμη πιο ανθεκτικά και ανθεκτικά στις γρατζουνιές ή τους λεκέδες, και ακόμη πιο εύκολα στον καθαρισμό.

Ως αποτέλεσμα, εάν ακολουθήσετε τη βασική ρουτίνα καθαρισμού παραπάνω, υπάρχει ελάχιστη ανάγκη για συνεχή συντήρηση των δαπέδων βινυλίου σας. Σε αντίθεση με το σκληρό ξύλο, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε κερί ή να γυαλίσετε την επιφάνεια για να αποκαταστήσετε τη λάμψη. Ένα βαθύς καθαρισμός με σαπούνι και ζεστό νερό είναι το μόνο που χρειάζεται για την αποκατάσταση της αρχικής εμφάνισης του βινυλίου.

Ωστόσο, το vinyl δεν είναι άφθαρτο και είναι σημαντικό να λάβετε τα σωστά μέτρα για να διατηρήσετε το δάπεδο σας σε καλή κατάσταση.

Επισκευή vinyl δαπέδων

Ο τρόπος επισκευής του δαπέδου βινυλίου εξαρτάται από τον τύπο του προϊόντος που έχετε και τον τρόπο με τον οποίο έχει υποστεί ζημιά.

Στην περίπτωση του LVT, ορισμένοι κατασκευαστές προτείνουν ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε μεμονωμένα κατεστραμμένες σανίδες ή πλακίδια, ενώ άλλοι προτείνουν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της εγκατάστασης.

Σε απίθανη περίπτωση που πρέπει να αντικαταστήσετε μια κατεστραμμένη σανίδα της συλλογής βινυλίου Starfloor Click 55:

- Κόψτε μέσα στη σανίδα με έναν κόφτη για να αφαιρέσετε μια κατεστραμμένη σανίδα. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αρσενικό και το θηλυκό σε κάθε γωνία του κενού χώρου.  Προτού, εγκαταστήσετε μια νέα σανίδα χρησιμοποιήστε θερμό αέρα για να την μαλακώσετε.
- Τοποθετήστε πρώτα την φαρδιά πλευρά και πιέστε την κάτω από το θηλυκό στην στενή πλευρά.
- Όταν τοποθετηθεί και κάνει κλικ, απλά πιέστε το αρσενικό στο θηλυκό της άλλης πλευράς.

Για να αντικαταστήσετε μια σανίδα της συλλογής Starfloor Click 30:

- Κόψτε γύρω από τη σανίδα (μετά την άρθρωση) με έναν κόφτη.
- Αφαιρέστε την κατεστραμμένη σανίδα. Πάρτε μια νέα σανίδα και αφαιρέστε το αρσενικό και το θηλυκό της. Πριν την τοποθέτηση της, βεβαιωθείτε ότι σέβεστε τον προσανατολισμό του σχεδίου.
-Βεβαιωθείτε ότι πιέζετε όλες τις σανίδες κατάλληλα για να διασφαλίσετε την καλή πρόσφυση της στο δάπεδο. Η σανίδα αντικατάστασης και οι γύρω της θα πρέπει να στερεώνονται στο υπό-δάπεδο με χρήση ταινίας διπλής όψης.

Στην περίπτωση ενός vinyl ρολού, η επισκευή ζημιών μπορεί να απαιτήσει μερικά τεχνικά βήματα για την επεξεργασία της υφιστάμενης επιφάνειας ή την επιδιόρθωση με νέο υλικό. Μερικές φορές, μικρότερα κομμάτια και γρατσουνιές μπορούν να συντηχθούν με ένα υγρό σφραγιστικό επιδιόρθωσης. Αν και αυτό είναι τεχνικά δυνατό, είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία και τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως αισθητικά ελκυστικά. Είναι καλή ιδέα να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού και συντήρησης του δαπέδου βινυλίου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πραγματοποίησης επισκευών.

 

 

Πως κάνετε τα vinyl δάπεδα να λάμπουν;

Η διαθεσιμότητα δαπέδων βινυλίου σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και υφών σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε ένα φινίρισμα δαπέδου που ταιριάζει απόλυτα με τo στυλ που σας εκφράζει. Και, λόγω της ικανότητάς του να μιμείται φυσικά υλικά, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν το βινύλιο ως πρακτική και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση σε σχέση με τις πιο ακριβές επιλογές ξύλου και πλακιδίων και δαπέδων από πέτρα. Αναζητούν επίσης την πιο φυσική, ήπια ομορφιά των ματ φινιρισμάτων, η οποία είναι επί του παρόντος η τάση.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για πιο λαμπερή εμφάνιση, μπορείτε να επιλέξετε ένα vinyl δάπεδο με γυαλιστερό φινίρισμα. Για να διατηρηθεί λαμπερό πρέπει απλούστατα να το διατηρήσετε καθαρό από ακαθαρσίες και σκόνη. Σε αντίθεση με άλλους τύπους δαπέδων, όπως ένα πραγματικό σκληρό ξύλο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το δάπεδο βινυλίου σας να γυαλίζει. Αντ 'αυτού, ακολουθώντας τη βασική ρουτίνα καθαρισμού διασφαλίζεται ότι τα δάπεδα βινυλίου σας φαίνονται τόσο καλά όσο την ημέρα που τα τοποθετήσατε.

Μπορείτε να γυαλίσετε τα vinyl δάπεδα; 

Σε αντίθεση με ορισμένες επιλογές δαπέδων, όπως από ξύλο ή πέτρα, που χρειάζονται τακτική συντήρηση, το δάπεδο βινυλίου έχει πολύ χαμηλές ανάγκες συντήρησης. Όλα τα vinyl δάπεδα της Tarkett, για παράδειγμα, προστατεύονται από τη φθορά χάρη στην ενισχυμένη επιφανειακή επεξεργασία πολυουρεθάνης και ως εκ τούτου δεν απαιτείται γυάλισμα ή κέρωμα. Αντ 'αυτού, μια απλή ρουτίνα καθαρισμού είναι το μόνο που χρειάζεται για να διατηρήσετε την αρχική εμφάνιση του vinyl δαπέδου σας.