Τοποθέτηση vinyl δαπέδου

Τοποθέτηση vinyl δαπέδου

Η τοποθέτηση του vinyl δαπέδου είναι μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία. Τοποθετείται πολύ πιο εύκολα από πολλές άλλες κατηγορίες δαπέδου. Η τοποθέτηση του θα εξαρτηθεί από την κατηγορία του δαπέδου που επιλέγετε και από τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του vinyl δαπέδου που επιλέγετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά προκαταρκτικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι θα εγκαταστήσετε σωστά το δάπεδο σας. Για να ξεκινήσετε, πρέπει να κάνετε τα εξής:

• Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να αφαιρέσετε το υπάρχον προϊόν επένδυσης δαπέδου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Το άκαμπτο LVT, για παράδειγμα, μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας πάνω από πλακάκια και τα περισσότερα υπάρχοντα υποδαπέδια. Το ρολό βινυλίου μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από ένα linoleum δάπεδο, αλλά το δάπεδο πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς ρωγμές και να καθαριστεί εκ των προτέρων. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ρολού βινυλίου ή LVT σε δάπεδο από μοκέτα ή σε πολύ εύκαμπτα πλαστικά καλύμματα με υφασμάτινα ή αφρώδη υποστρώματα όπως τα παλιά δάπεδα βινυλίου. Επίσης, δεν συνιστάται η εγκατάσταση ρολού βινυλίου σε πλακάκια λόγω του φαινομένου της τηλεγραφίας όπου οι αρμοί του πλακιδίου γίνονται ορατοί στην επιφάνεια του ρολού βινυλίου. Εάν εγκαθιστάτε vinyl ρολό πάνω σε κεραμικά πλακίαδια, πρέπει να προετοιμάσετε την επιφάνεια και να κάνετε χρήση ενός αυτοεπιπεδούμενου υλικού για να βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο είναι επίπεδο και λείο.

• Βεβαιωθείτε ότι το υπο-δάπεδο είναι στεγνό, καθαρό και επίπεδο.

• Αφαιρέστε το δάπεδο βινυλίου από τη συσκευασία του και φυλάξτε το στο δωμάτιο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία δωματίου (εγκλιματισμός).

Τοποθέτηση LVT δαπέδου

Υπάρχουν πολλού τρόποι για να τοποθετήσετε ένα LVT δάπεδο. Παρόλα αυτά ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι η χρήση ενός LVT δαπέδου το οποίο αξιοποιεί ένα σύστημα click.

Τα προϊόντα της σειράς Starfloor Click είναι σχεδιασμένα με ένα σύστημα εγκατάστασης τύπου click, το οποίο επιτρέπει δύο απλές και ευέλικτες μεθόδους εγκατάστασης:

Υπό γωνία – Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη συλλογή μας Starfloor Click 30. Επιτρέπει την εγκατάσταση αξιοποιώντας ένα σύστημα κλειδώματος υπό γωνία, όπου οι σανίδες ή τα πλακάκια εγκαθιστώνται υπό γωνία κατά μήκος τόσο των στενών όσο και των φαρδιών πλευρών τους.
Με πίεση προς τα κάτω – Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στις συλλογές Starfloor Click 55 και Starfloor Click Ultimate και περιλαμβάνει τη χρήση λαστιχένιου σφυριού (ματσόλας) στην στενή πλευρά για να χτυπήσετε τα πλακίδια βινυλίου ή τις σανίδες προς τα κάτω.

Χάρη στην τεχνολογία συστήματος κλικ, η εγκατάσταση του δαπέδου LVT είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης, δεδομένου ότι το LVT είναι ένα εύκολο αρθρωτό σύστημα, δεν χρειάζεται να μετακινήσετε όλα τα έπιπλα από το δωμάτιο κατά την εγκατάσταση. Μπορείτε απλά να εγκαταστήσετε το δάπεδο σας βινυλίου βήμα προς βήμα επανατοποθετώντας τα έπιπλα σας γύρω από το δωμάτιο καθώς προχωράτε τη διαδικασία.

Τοποθέτηση του Starfloor Click 55

Τοποθέτηση του άκαμπτου LVT Starfloor Click Ultimate 

 

Τοποθέτηση vinyl ρολού

Η ελεύθερη (loose-lay) εγκατάσταση συνιστάται σε όλα τα ICONIK vinyl ρολά σε επιφάνειες έως 50 m².  Σε επιφάνειες μεγαλύτερες των 50 m², απαιτείται εγκατάσταση με μόνιμη κόλληση.

Υπάρχουν 2 κύριοι τρόποι για να εγκαταστήσετε ένα vinyl ρολό της Tarkett. Η μέθοδος της εγκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου.

• <  50 m² : ελεύθερη (loose lay) – Απλώς τοποθετήστε το δάπεδό σας από βινύλιο στην κορυφή του υποδαπέδου. Στη συνέχεια, πρέπει να ξετυλίξετε και να κόψετε το πάτωμα στο μέγεθος. Εάν υπάρχουν ενώσεις ρολών, προσθέστε ταινία διπλής όψης κάτω από τους αρμούς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία διπλής στην περιφέρεια του δωματίου για να στερεώσετε το δάπεδο σε περιοχές μεσαίου μεγέθους.
• ≥  50 m² : κόλληση – χρησιμοποιώντας μια κόλλα με βάση το νερό, όπως το Tarkospray την εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον λύση της Tarkett.

Σε ότι αφορά τα ICONIK ρολά με αφρώδες υπόστρωμα δεν απαιτείται κόλληση σε επιφάνειες κάτω των 50m2. Ως εκ τούτου, μπορούν να ανακυκλωθούν μέσω του προγράμματος ReStart® Ready*
*Οι όροι διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο της Tarkett.

Ακολουθούν τα διαφορετικά βήματα για την εγκατάσταση ενός vinyl ρολού εάν έχετε ένα μεγάλο δωμάτιο:

Απαιτούμενα εργαλεία :
- Γάντια - μεζούρα
- Μολύβι - υλικό ψυχρής συγκόλλησης (cold welding)
- Ταινία διπλής όψης - ταινία κάλυψης
- Μαχαίρι με κυρτή λεπίδα - Μαχαίρι με ευθεία λεπίδα
- Κύλινδρος
- Σιδερένιος χάρακας

1. Μετά από 24 ώρες εγκλιματισμού, κόψτε τα φύλλα με περιθώρια 5 εκατοστών και αφήστε τα 24 ώρες για χαλάρωση.
2. Σχεδιάστε μια ακριβή διάταξη για να επιτύχετε μια ισορροπημένη εμφάνιση του δαπέδου.
3. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και το πλάτος του δαπέδου σας, ενδέχεται να απαιτείται εγκατάσταση πολλαπλών φύλλων. Τότε μπορεί να απαιτείται η χρήση υλικού ψυχρής συγκόλληση για τη στεγανοποίηση των ενώσεων.

 

4. Τραβήξτε μια γραμμή αναφοράς (σύνδεση των φύλλων).
5. Τοποθετήστε ταινία διπλής όψης στην περιφέρεια του δωματίου.
6. Τοποθετήστε το φύλλο κατά μήκος της γραμμής αναφοράς.

7. Επικαλύψτε τα φύλλα και ευθυγραμμίστε τις αρθρώσεις.
8. Κόψτε το δάπεδο κατά μήκος του τοίχου.
9. Κόψτε τα φύλλα διπλά.

10. Μετά από διπλό κόψιμο, διπλώστε ένα φύλλο και εντοπίστε τη γραμμή άρθρωσης (για τοποθέτηση ταινίας))
11. Τοποθετήστε την ταινία διπλής όψης πάνω από τη γραμμή σύνδεσης. 
12. Τοποθετήστε την ταινία κάλυψης πάνω από την άρθρωση.

13. Πιέστε την ταινία κάλυψης με τον κύλινδρο για να αποφύγετε τις φουσκάλες 
14. Κόψτε την τανία κάλυψης με τη κυρτή λεπίδα.
15. Χρησιμοποιήστε το υλικό ψυχρήςσυγκόλλησης εισάγοντας τη βελόνα μέσα στον σύνδεσμο και πιέστε απαλά τον σωλήνα για συνεχή ροή του διαλύματος σε όλη την άρθρωση.

16.  Αφήστε να περάσουν δέκα λεπτά για να στεγνώσει το υλικό συγκόλλησης και αφαιρέστε με προσοχή την ταινία κάλυψης.
17.  Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του δαπέδου σας.

Ποιός είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα vinyl δάπεδο μόνοι σας;

Αν θέλετε να ανακαινίσετε και θέλετε  να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, η Tarkett προσφέρει μια σειρά επιλογών vinyl δαπέδων που είναι γρήγορες και εύκολες στην εγκατάσταση.

Εντός της γκάμας LVT, το πιο γρήγορο και ευκολότερο vinyl δάπεδο για να εγκαταστήσετε μόνοι σας είναι το Tarkett Starfloor Click Ultimate, μια νέα γενιά LVT άκαμπτου πυρήνα, η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα τριπλού κλικ i4F, ένα από τα ευκολότερα και ταχύτερα συστήματα εγκατάστασης στην αγορά. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, η εγκατάσταση είναι απλή, Χρειάζεται απλώς να ακουμπήσετε, να κλειδώσετε και να κάνετε κλικ το δάπεδο στη θέση του.

Στην γκάμας των vinyl ρολών μας, οποιοδήποτε δάπεδο που χρησιμοποιεί τη μέθοδο εγκατάστασης ελεύθερης τοποθέτησης είναι επίσης γρήγορο και εύκολο στην εγκατάσταση. Η ελεύθερη μέθοδος περιλαμβάνει απλώς την τοποθέτηση του δαπέδου βινυλίου σας πάνω από το υπόστρωμα, χωρίς την ανάγκη για ταινία ή κόλλα. Απλά πρέπει να ξετυλίξετε το ρολό βινυλίου και να κόψετε το δάπεδο στο μέγεθος! Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα από τα προϊόντα βινυλίου που έχουν υφασμάτινη υποστήριξη, καθώς αυτά έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπούν τις μικρές ανωμαλίες στο υποδάπεδο.

Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να τοποθετήσω το δάπεδο από σανίδα βινυλίου;

Δεδομένου, ότι οι σανίδες βινυλίου κατασκευάστηκαν για να μιμηθούν το πραγματικό ξύλινο δάπεδο, πρέπει να τις τοποθετήσετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με σανίδες από πραγματικό ξύλο. Εάν το δωμάτιο είναι ορθογώνιο, τοποθετήστε τις σανίδες παράλληλες προς τον μακρύτερο τοίχο και εάν το δωμάτιο είναι τετράγωνο, τοποθετήστε τις σανίδες προς την κύρια πηγή φωτός. Εάν εγκαθιστάτε βινύλιο σε διάδρομο, τοποθετείτε πάντα τις σανίδες κατά μήκος αυτού.

Απαιτείται η χρήση υποστρώματος για τα vinyl δάπεδα;

Ο τύπος του δαπέδου βινυλίου που θα επιλέξετε και ο τύπος του υποδαπέδου που έχετε θα καθορίσει εάν χρειάζεστε ένα υπόστρωμα. Ορισμένα δάπεδα βινυλίου έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται ακριβώς πάνω από το δάπεδο, ενώ άλλα δάπεδα από βινύλιο έχουν ένα στρώμα βάσης, αφαιρώντας την ανάγκη για πρόσθετο υπόστρωμα.

Στην πλειοψηφία τους τα vinyl δάπεδα δεν απαιτούν τη χρήση υποστρώματος; παρόλα αυτά, παρέχονται ώς προαιρετικό αξεσουάρ εάν αναζητείτε επιπλέον άνεση, μείωση θορύβου ή θερμικές ιδιότητες.

Oφέλη υποστρωμάτων vinyl δαπέδου

H χρήση ενός υπόστρώματος προσφέρει αρκετά οφέλη:

• Παρέχει ηχο-μόνωση, μειώνοντας τα επίπεδα του θορύβου εντός του δωματίου αλλά και τη μεταφορά του ήχου μεταξύ των δωματίων.
• Αυξάνει την άνεση του δαπέδου κατά τη στάση και τη βάδιση, δημιουργώντας μια πιο μαλακή και πιο θερμή αίσθηση.
• Λειτουργεί ως φράγμα υγρασίας, το οποίο μπορεί να απαιτείται, για παράδειγμα, σε ένα υποδάπεδο από τριμέντο με αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

Εάν χρησιμοποιείται υπόστρωμα, πρέπει να βεβειωθείτε ότι το υπο-δάπεδο σας είναι στεγνό, καθαρό και επίπεδο πριν τοποθετήσετε το δάπεδο σας.

Ενσωματωμένο υπόστρωμα

Τα περισσότερα δάπεδα βινυλίου της Tarkett έχουν ένα αφρώδες υπόστρωμα, αφαιρώντας την ανάγκη για επιπλέον υπόστρωμα. Για παράδειγμα, η σειρά Starfloor Click Ultimate της Tarkett διαθέτει ενσωματωμένο ηχο-απορροφητικό υπόστρωμα με τεχνολογία Soundblock, η οποία έχει την ικανότητα να απορροφά 19dB θορύβου.

Τι κόλλα χρησιμοποιείτε για το δάπεδο βινυλίου;

Δεν χρειάζεται κόλλα για να εγκαταστήσετε τις επιλογές δαπέδων Tarkett LVT οικιακής χρήσης. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο τοποθέτησης με κόλλα για ένα vinyl δάπεδο σε μορφή ρολού της Tarkett, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε κόλλα σε μορφή spray με βάση το νερό, όπως η εύκολη και φιλική προς το περιβάλλον λύση Tarkospray της Tarkett.