Οι διαφορές μεταξύ του laminate και του ξύλινου δαπέδου

Οι διαφορές μεταξύ του laminate και του ξύλινου δαπέδου

Οι διαφορές μεταξύ του laminate και του ξύλινου δαπέδου

Το laminate δάπεδο και το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο είναι δύο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις για το δάπεδο από μασίφ ξύλο. Ενώ μοιράζονται αρκετές ομοιότητες, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Το laminate δάπεδο είναι κατασκευασμένο από διάφορα στρώματα συμπιεσμένων υλικών από ξύλο (γνωστό ως ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας) ενισχυμένο με ρητίνη και με τυπωμένο σχέδιο στην κορυφή και μια διαφανή επικάλυψη που θα εξασφαλίσει αντοχή στην επιφάνεια του προϊόντος.

Στην Tarkett, το laminate δάπεδο μας αποτελείται από τέσσερα στρώματα. Το στρώμα πυρήνα είναι ένας πίνακας ινών υψηλής πυκνότητας κατασκευασμένος από ξύλο άνω του 80%, το οποίο παρέχει εξαιρετική δομική ανθεκτικότητα και αντοχή. Στην κορυφή του πυρήνα βρίσκεται το premium διακοσμητικό στρώμα από τυπωμένο χαρτί. Αυτό το στρώμα επιτρέπει την απόδοση μεγάλης ποικιλίας πολύ λεπτομερών σχεδίων και όμορφων χρωμάτων. Στη συνέχεια, το διακοσμητικό στρώμα σφραγίζεται με την καινοτόμο προστατευτική μας επιφάνεια, η οποία εξασφαλίζει αντοχή και υγιεινή μακράς διαρκείας. Χρησιμοποιούμε μια προηγμένη τεχνική ανάγλυφης αποτύπωσης για να δώσουμε στην επιφάνεια μια πιο ρεαλιστική υφή και να προσθέσουμε εξελιγμένα διακοσμητικά εφέ. Το βασικό στρώμα του laminate μας είναι ένα στρώμα εξισορρόπησης, το οποίο παρέχει δομική σταθερότητα και προστατεύει επίσης τον πυρήνα από την υγρασία.

1. Επιφάνεια προστασίας μεγάλης αντοχής
2. Πολυτελές διακοσμητικό στρώμα
3.  Σανίδα πυρήνα υψηλής πυκνότητας
4. Στρώμα εξισορρόπησης μεγάλης σταθερότητας

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο κατασκευάζεται επίσης από στρώματα συμπιεσμένων υλικών. Ωστόσο, σε αντίθεση με το πολυστρωματικό υλικό, έχει ένα στρώμα από μασίφ ξύλο στην κορυφή.

Στην Tarkett, το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πραγματικό ξύλο με το στρώμα στην κορυφή να αποτελείται από μασίφ σκληρό ξύλο. Αυτό το ανώτερο στρώμα έρχεται σε μια ποικιλία ειδών και σχεδίων. Κάτω από αυτό, ένα ισχυρό και υποστηρικτικό μεσαίο στρώμα συμβάλλει στη σταθερότητα των σανίδων, και στη βάση, ένα στρώμα εξισορρόπησης σταθεροποιεί τη σανίδα και εγγυάται τη δομική σταθερότητα.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου

Τα πλεονεκτήματα του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο δεν ξεχωρίζει οπτικά από το μασίφ ξύλο επειδή έχει ένα στρώμα από μασίφ ξύλο στην κορυφή. Και στην περίπτωση του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου της Tarkett, και τα τρία στρώματα είναι κατασκευασμένα από πραγματικό ξύλο, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν είναι εντελώς φυσικό με την αυθεντικότητα και την αίσθηση του συμπαγούς ξύλου. Επειδή κατασκευάζεται από διαφορετικά στρώματα ξύλου που συνδέονται μεταξύ τους σε μια εγκάρσια κατεύθυνση, είναι λιγότερο πιθανό να συρρικνωθεί και να επεκταθεί, καθιστώντας το πιο δυνατό και πολύ ανθεκτικό στη στρέβλωση σε σύγκριση με το δάπεδο από μασίφ ξύλο. Αυτό το καθιστά επίσης πολύ καλύτερο στην αντιμετώπιση αλλαγών στη θερμοκρασία και την υγρασία.

Το ημιμασίφ ξύλο πρέπει μερικές φορές να κολληθεί στο υποδάπεδο. Ωστόσο, η Tarkett χρησιμοποιεί ένα σύστημα κουμπώματος το οποίο είναι εύκολο και γρήγορο, καθιστώντας απλή την τοποθέτηση των ημιμασίφ ξύλινων δαπέδων μας. Είναι ένα ισχυρό σύστημα κλειδώματος το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση κόλλας, το οποίο κλειδώνει τις σανίδες σφιχτά  μεταξύ τους χωρίς κενά, καθιστώντας τα πατώματα μας εύκολο να καθαριστούν και να συντηρηθούν και να παραταθεί η ομορφιά και η ανθεκτικότητα τους.

Τα μειονεκτήματα του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου

Δεδομένου ότι το πάνω στρώμα είναι από πραγματικό σκληρό ξύλο, δεν είναι απολύτως ανθεκτικό στην υγρασία. Επομένως, η φροντίδα των ημιμασίφ ξύλινων δαπέδων απαιτεί τακτικό καθαρισμό και περιοδική συντήρηση. Αλλά με σωστή φροντίδα, το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο έχει προσδόκιμο ζωής 20-100 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα και την προληπτική συντήρηση του προϊόντος.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του laminate δαπέδου

Τα πλεονεκτήματα του laminate δαπέδου είναι:

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του laminate δάπεδα είναι η τιμή του. Χάρη σε μια μοναδική τεχνική ανάγλυφης αποτύπωσης που χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά των κόκκων ξύλου, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε έναν αγαπημένο κλασικό και αριστοκρατικό σχεδιασμό βελανιδιάς για παράδειγμα, για ένα μικρό ποσοστό του κόστους του πραγματικού υλικού.

Είναι επίσης πολύ ανθεκτικό. Το laminate δάπεδο παρέχει ένα εξαιρετικά ισχυρό ανώτερο στρώμα, το οποίο το καθιστά ανθεκτικό σε γρατζουνιές, φθορά και λεκέδες. Το λείο επάνω στρώμα καθιστά επίσης εύκολο τον καθαρισμότ του. Το καλύτερο απ 'όλα, η εγκατάσταση είναι γρήγορη και εύκολη, επειδή οι σανίδες ενώνονται και ασφαλίζονται μεταξύ τους. Εξαιτίας αυτού, το δάπεδο από laminate μπορεί γενικά να εγκατασταθεί σε μια μέρα χωρίς ειδικές γνώσεις.

Τα μειονεκτήματα του laminate δαπέδου είναι:

Το laminate είναι ένα υλικό που μιμείται το πραγματικό ξύλο, το οποίο συνήθως δεν διακρίνεται από το δάπεδο από μασίφ ξύλο. Το laminate είναι επίσης πολύ λεπτότερο από το ημιμασίφ ξύλο. Και όταν το ανώτερο στρώμα του καταστραφεί ή φθαρεί, δεν μπορεί να τριφθεί και να φινιριστεί όπως το ημιμασίφ κατασκευασμένο και το μασίφ ξύλινο δάπεδο. Ο ακατάλληλος καθαρισμός, το στάσιμο νερό και οι ακραίες κρούσεις μπορούν να καταστρέψουν πρόωρα το ανώτερο στρώμα του δαπέδου.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σε όλους τους χώρους του σπιτιού ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο;

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο δημιουργήθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του φυσικού ξύλου, όπως η αδυναμία στην υγρασία και στρέβλωση. Η μοναδική, πολυστρωματική κατασκευή του κάνει τις σανίδες πιο σταθερές και ανθεκτικές στην υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε τα ημιμασίφ ξύλινα δάπεδα στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων της κουζινας και του υπογείου. Μπορεί ακόμη και να εγκατασταθεί κάτω και πάνω από ακτινοβολούμενη θερμότητα και επίσης σε χώρους με υψηλή κυκλοφορία. Τα μόνα δωμάτια που δεν συνιστώνται δάπεδα από ξύλο είναι τα δωμάτια με πολύ υγρασία, τα οποία περιλαμβάνουν το μπάνιο, την τουαλέτα και το πλυντήριο.

Συνδυάζοντας το στυλ και την απόδοση, ημιμασίφ ξύλινα δάπεδα είναι απίστευτα ευέλικτα. Διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών σανίδων, υφών και επιφανειών, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας με βερνίκι ή λάδι, καθιστώντας εύκολο να βρείτε ένα ξύλινο πάτωμα που να ταιριάζει με το στυλ οποιουδήποτε δωματίου στο σπίτι σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σε όλους τους χώρους του σπιτιού laminate δάπεδο;

Ναι, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα laminate δάπεδο σε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι σας. Ωστόσο, όπως και με το ξύλινο δάπεδο, απαιτείται ειδική φροντίδα και συντήρηση κατά την τοποθέτηση σε χώρους με υγρασία, όπως πχ οι κουζίνες. Το laminate που τοποθετείτε στην κουζίνα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην υγρασία και να έχει αντιολισθητική επιφάνεια. Εκτός από αυτό, πρέπει επίσης να έχει μια υγιεινή και εξαιρετικά ανθεκτική επιφάνεια, για να αφαιρεί λεκέδες και κηλίδες γρήγορα και ομαλά.

Μπορώ να τοποθετήσω laminate δάπεδο πάνω από ενδοδαπέδια θέρμανση; 

 

Το laminate δάπεδο είναι κατάλληλο για τοποθέτηση πάνω από συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, υπό την προϋπόθεση ότι το θερμαντικό στοιχείο είναι ενσωματωμένο σε σκυρόδεμα ή οποιοδήποτε άλλο είδος υποδαπέδου.  Η θερμοκρασία της επιφάνειας δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τους 28 ° C.

Είναι το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο πιο ακριβό από το laminate;

Ναι, το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο είναι ακριβότερο από το laminate. Ωστόσο, είναι φθηνότερο από το μασίφ ξύλο και έχει σημαντικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από το laminate. Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο διαρκεί μεταξύ 20-100 ετών, εάν συντηρείται σωστά, ενώ το laminate πρέπει να αντικατασταθεί μετά από 25 χρόνια.

Όταν εξετάζετε την αγορά ένος ξύλινου ή laminate δάπεδου, το πρώτο βήμα είναι να μετρήσετε το δωμάτιο ή την περιοχή που θα καλυφθεί και να αποφασίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε. Με μια εξαιρετική γκάμα σχεδίων και φινιρισμάτων για να διαλέξετε, η Tarkett προσφέρει πολλές επιλογές τόσο σε ημιμασίφ ξύλινα δάπεδα όσο και σε laminate δάπεδα για να ταιριάζει σε κάθε προϋπολογισμό και στυλ.