Η επιλογή ξύλινου δαπέδου στην κουζίνα

Η επιλογή ξύλινου δαπέδου στην κουζίνα

Η κουζίνα θεωρείται ένα από τα πιο πολυσύυχναστα δωμάτια του σπιτιού καθώς οι φίλοι και η οικογένεια συναντώνται τακτικά για φαγητό και κοινωνικοποίηση. Θεωρούνται επίσης ημι-υγρές περιοχές λόγω της παρουσίας ατμού από το μαγείρεμα και νερού από το πλύσιμο. Έτσι, όταν εξετάζετε δάπεδα από σκληρό ξύλο για την κουζίνα σας, πρέπει να επιλέξετε ένα ξύλινο δάπεδο που να μπορεί να διαχειριστεί καλά την υγρασία, να είναι ανθεκτικό στους λεκέδες και να είναι εύκολο στη συντήρηση.

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο κατασκευάζεται από στρώματα συμπιεσμένων υλικών υψηλής ποιότητας με ένα στρώμα από μασίφ σκληρό ξύλο στην κορυφή. Έχει πολλά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια πολύ καλύτερη επιλογή από το δάπεδο από μασίφ ξύλο.

Το ξύλο διαστέλλεται και συστέλλεται καθώς τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας αυξάνονται και πέφτουν, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό στην κουζίνα όπου η θερμότητα και ο ατμός έχουν σημαντική παρουσία. Όταν συστέλλεται το ξύλο, αυξάνεται η πιθανότητα διαρροής υγρασίας μέσω των κενών των σανίδων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ζημιάς από το νερό. Το ημιμασίφ ξύλινο πάτωμα, ωστόσο, έχει υψηλή δομική σταθερότητα και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην επεκτείνεται και να συστέλλεται στον ίδιο βαθμό με το δάπεδο από μασίφ ξύλο. Αυτό καθιστά το κατασκευασμένο ξύλο καλύτερο για την αντιμετώπιση αλλαγών στη θερμοκρασία και την υγρασία, και ως εκ τούτου μια καλή επιλογή δαπέδων για κουζίνες.

Τα οφέλη της χρήσης του ξύλινου δαπέδου στην κουζίνα

Πλεονεκτήματα της χρήσης ξύλινων δαπέδων στην κουζίνα σας

• Διαχρονική εμφάνιση
• Άνεση και ευχάριστη αίσθηση για πόδια σας
• Διάρκεια ζωής

Διαχρονική εμφάνιση – Το ξύλινο δάπεδο φέρνει φυσική ζεστασιά και κομψότητα σε κάθε δωμάτιο στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας. Προσφέρει μια διαχρονική ομορφιά. Τα ξύλινα δάπεδα είναι επίσης ευπροσάρμοστα και μπορούν να ταιριάξουν με μια ποικιλία από στυλ σχεδίασης.

Άνεση και ευχάριστη αίσθηση για πόδια σας – Το ξύλινο δάπεδο είναι πιο ζεστό και πιο άνετο από μερικές από τις εναλλακτικές επιλογές δαπέδων κουζίνας όπως τα κεραμικά πλακάκια και τα δάπεδα από πέτρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν περνάτε πολύ χρόνο στην κουζίνας σας, προετοιμάζετε τα γεύματα και πλένετε.

Διάρκεια ζωής – Το ξύλινο δάπεδο είναι ανθεκτικό και μακράς διαρκείας. Τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να λειανθούν και να φινιριστούν εκ νέου, αν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, στην περίπτωση των βαθουλωμάτων και των γρατσουνιών, χωρίς το κόστος αντικατάστασης ολόκληρου του δαπέδου. Και ανάλογα με την ποιότητα και το πάχος των σανίδων, τα ξύλινα πατώματα μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες, ανάλογα με το και πόσο καλά συντηρούνται. Αυτό το διάστημα είναι σημαντικά μεγαλύτερο όταν συγκρίνεται με άλλες επιλογές δαπέδων που μοιάζουν με ξύλο όπως το laminate, το οποίο έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μεταξύ 10-20 ετών.

Μειονεκτήματα της χρήσης ξύλινων δαπέδων στην κουζίνα σας

Μειονεκτήματα της χρήσης ξύλινων δαπέδων στην κουζίνα σας

• Κόστος
• Περιορισμένη αντοχή στην υγρασία
• Απαιτούν διαρκή συντήρηση

Κόστος – Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που προέρχεται και παράγεται με βιώσιμο τρόπο. Αυτό καθιστά το ξύλο έναν από τους πιο ακριβούς τύπους δαπέδων, αλλά το καθιστά επίσης μία από τις πιο ελκυστικές και ανθεκτικές επιλογές. Και ανάλογα με την ποιότητα του ξύλινου δαπέδου που επιλέγετε και πόσο καλά το φροντίζετε, τα ξύλινα πατώματα είναι μια αξιόλογη επένδυση που θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Ανάλογα με τον τύπο του δαπέδου που θα επιλέξετε, ίσως χρειαστεί να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να το εγκαταστήσει για λογαριασμό σας, κάτι που θα προσθέσει κόστος. Ωστόσο, τα περισσότερα ημιαμσίφ ξύλινα πατώματα είναι εύκολα στην εγκατάσταση και είναι συχνά διαθέσιμα με συστήματα εγκατάστασης DIY. Τα ξύλινα δάπεδα της Tarkett για παράδειγμα, είναι εξοπλισμένα με σύστημα εγκατάστασης κλικ, καθιστώντας τα εύκολα στην εγκατάσταση και έτοιμα για χρήση.

Περιορισμένη αντοχή στην υγρασία – Ένα σωστά φινιρισμένο ξύλινο δάπεδο έχει κάποια προστασία από την υγρασία. Ωστόσο, εάν τοποθετείτε ξύλινα δάπεδα σε μια κουζίνα, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα για να βεβαιωθείτε ότι τα δάπεδά σας παραμένουν στεγνά. Εάν το νερό περάσει από την επάνω επίστρωση του δαπέδου σας και φτάσει στα χαμηλότερα στρώματα, τα ξύλινα πατώματα σας θα αρχίσουν να σαπίζουν και θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Απαιτούν διαρκή συντήρηση– Για να διατηρήσετε τα δάπεδα σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να διατηρήσετε τις επιφάνειες των ξύλινων δαπέδων σας όσο το δυνατόν πιο στεγνές και να βεβαιωθείτε ότι οι διαρροές καθαρίζονται γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μια καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα και ένα απαλό απορρυπαντικό όταν τα καθαρίζετε. Η χρήση χαλιών κοντά σε νεροχύτες και άλλες συσκευές κουζίνας, όπως σόμπες, είναι επίσης χρήσιμα για να διατηρήσετε τα δάπεδα σας σε καλή κατάσταση.

Εάν έχετε δάπεδα με προστασία επιφάνειας με βερνίκι, σας συνιστούμε να τα διατηρείτε χρησιμοποιώντας το Tarkett Refresher. Το Refresher είναι ένα χημικό προϊόν με βάση νερού, φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν φροντίδας και συντήρησης που δημιουργεί μια επιφάνειας προστασίας στο δάπεδο σας. Καθαρίζει και αφήνει ένα προστατευτικό φινίρισμα ταυτόχρονα. Τα δάπεδα με προστασία από βερνίκι μπορούν επίσης να τριφτούν και να φινιριστούν εκ νέου κάθε 10-20 χρόνια για να διατηρούνται καλύτερα. Για να προστατεύσετε το ξύλινο δάπεδο με προστασία από λάδι σκληρού κεριού και να αποτρέψετε τη γήρανση, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε προϊόντα φροντίδας και συντήρησης από την εταιρία OSMO.