Τι είναι το laminate δάπεδο και πως κατασκευάζεται

Τι είναι το laminate δάπεδο και πως κατασκευάζεται

Τι είναι το laminate δάπεδο και πως κατασκευάζεται

Το laminate δάπεδο είναι ένα προϊόν δαπέδου πολλαπλών στρωμάτων κατασκευασμένο από ίνες ξύλου που σχεδιάστηκε για να παρέχει την πλησιέστερη αναπαραγωγή φυσικών υλικών όπως ξύλο, πέτρα και κεραμικά πλακίδια. Είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά στρώματα που πιέζονται μεταξύ τους σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Το βασικό στρώμα είναι κατασκευασμένο από μια σανίδα υψηλής πυκνότητας, η οποία ενισχύεται με ρητίνη. Πάνω από αυτήν υπάρχει ένα διακοσμητικό στρώμα με τυπωμένη εικόνα (συνήθως από ξύλο ή πέτρα). Στη συνέχεια καλύπτεται από μια διαφανή επικάλυψη, η οποία κάθεται στην κορυφή για να προστατεύει την επιφάνεια από την καθημερινή φθορά. Η επικάλυψη βοηθά επίσης στη συντήρηση χάρη στη σκληρή σφραγισμένη επιφάνεια που είναι ανθεκτική στους λεκέδες. Μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά φινιρισμάτων (από βαθιά ματ έως υψηλής γυαλάδας), ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το στυλ που σας εκφράζει.

Στην Tarkett το laminate δάπεδο μας αποτελείται από τέσσερα στρώματα. Το στρώμα του πυρήνα αποτελείται από μια σανίδα υψηλής πυκνότητας κατασκευασμένη από ξύλο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% το οποίο παρέχει εξαιρετική δομική αντοχή και υψηλή ανθεκτικότητα. Στην κορυφή βρίσκεται το premium διακοσμητικό στρώμα από τυπωμένο χαρτί, το οποίο επιτρέπει την αποτύπωση πολύ λεπτομερών και όμορφων σχεδίων. Αυτό είναι σφραγισμένο με την πρωτοποριακή προστατευτική μας επιφάνεια, η οποία εξασφαλίζει αντοχή και υγιεινή μακράς διαρκείας Χρησιμοποιούμε επίσης μια μοναδική τεχνική ανάγλυφης αποτύπωσης για να δώσουμε στην επιφάνεια μια πιο ρεαλιστική υφή. Αυτή η τεχνική επιτρέπει επίσης την προσθήκη εξελιγμένων διακοσμητικών εφέ. Το κατώτερο στρώμα είναι ένα στρώμα εξισορρόπησης. Προστατεύει τον πυρήνα από την υγρασία και επίσης παρέχει δομική σταθερότητα.

1. Επιφάνεια προστασίας μεγάλης αντοχής
2. Πολυτελές διακοσμητικό στρώμα
3.  Σανίδα πυρήνα υψηλής πυκνότητας
4. Στρώμα εξισορρόπησης μεγάλης σταθερότητας

Πόσο ανθεκτικό είναι το laminate δάπεδο;

To laminate δάπεδο είναι πολύ ανθεκτικό. Ο πυρήνας υψηλής πυκνότητας προσφέρει κορυφαία αντοχή στις κρούσεις και μπορεί να αντέξει βαριά έπιπλα χωρίς να χαράζεται. Το ανώτερο στρώμα προστατεύει την επιφάνεια από το ξύσιμο και το ξεθώριασμα, γεγονός που καθιστά το laminate ιδανικό για χώρους όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία και επίσης σπίτια με κατοικίδια.

Το laminate είναι ανθεκτικό στο νερό, αλλά δεν είναι αδιάβροχο. Οι διαρροές γενικά δεν αποτελούν πρόβλημα εάν καθαρίζονται αμέσως. Ωστόσο, τo laminate δάπεδό σας θα υποστεί βλάβη εάν το νερό διαπεράσει τις ραφές, διεισδύοντας στα κάτω στρώματα του δαπέδου. Μπορείτε να εξαλείψετε τον κίνδυνο να συμβεί αυτό σφραγίζοντας τους αρμούς με σιλικόνη. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα κατά την τοποθέτηση laminate δαπέδων στην κουζίνα. Το laminate δεν συνιστάται στο μπάνιο και σε υγρούς χώρους.

Όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των προϊόντων laminate, οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν τουλάχιστον 10ετή εγγύηση. Στην Tarkett προσφέρουμε 25 χρόνια εγγύηση οικιακή χρήσης.

Το πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του laminate δαπέδου

Τα πλεονεκτήματα του laminate δαπέδου είναι:

Προσιτή εναλλακτική λύση στο παρκέ - Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του laminate δαπέδου είναι η τιμή. Χάρη σε μια μοναδική τεχνική ανάγλυφης αποτύπωσης που δίνει στο laminate δάπεδο την εμφάνιση ξύλου, φυσικής πέτρας ή κεραμικών πλακιδίων, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε ένα φυσικό δάπεδο που προσφέρει την πιο προσιτή εναλλακτική λύση στα ξύλινα δάπεδα.
Ανθεκτικό - Το επεξεργασμένο, εξαιρετικά ανθεκτικό ανώτερο στρώμα του laminate το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό σε γρατζουνιές, βρωμιά και λεκέδες.
Εύκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί - Τα σφικτά συστήματα κλειδώματος των laminate δαπέδων δημιουργούν ένα ομαλό ανώτερο στρώμα, εμποδίζοντας τη σκόνη και τη βρωμιά να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στις σανίδες και καθιστώντας τα εύκολα να καθαριστούν. Η βρωμιά μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα σκουπίζοντας, με ηλεκτρική σκούπα ή σκούπισμα και με μια καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα με ζεστό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό
Εύκολη τοποθέτηση- Τα laminate δάπεδα της Tarkett προσφέρουν 2 απλά συστήματα κουμπώματος κλικ που σας επιτρέπουν να κόβετε τις σανίδες εύκολα την τοποθέτηση χωρίς χρήση κόλλας - ANGLE LOCK ή UNIFIT®.

Τα μειονεκτήματα του laminate δαπέδου είναι:

• Δεν είναι ένα αυθεντικό υλικό. Παρόλο που περιέχει σε συντριπτικό ποσοστό πρώτη ύλη από ξύλο, είναι ένα προϊόν που μιμείται άλλα υλικά
Δεν μπορεί να επεξεργαστεί - Το laminate είναι πολύ πιο λεπτό από το ξύλο και όταν το ανώτερο στρώμα του laminate φθαρεί, δεν μπορείτε να το τρίψετε και να το επεξεργαστείτε όπως ένα ξύλινο δάπεδο.
Ευαίσθητο στο νερό - Κάτω από το πάνω στρώμα με την επικάλυψη ρητίνης, το laminate περιέχει ένα στρώμα από σύνθετο κομμάτι ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατέψετε τα laminate δάπεδά σας από πιθανή ζημιά στο νερό. Θα πρέπει να καθαρίσετε αμέσως τις διαρροές όπου προκύπτουν. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρηθεί η ακεραιότητα του άνω στρώματος για να αποφευχθεί η διείσδυση του νερού στην επιφάνεια. Νερό που στέκεται για ώρα πάνω στην επιφάνεια, ακατάλληλο καθαριστικό με σκληρές συσκευές καθαρισμού ή προϊόντα καθαρισμού και ακραίες κρούσεις μπορεί να φθείρουν πρόωρα το άνω στρώμα του δαπέδου.
Δύσκολο να επισκευαστεί - Εάν μια επιφάνεια σανίδας είναι κατεστραμμένη, έχετε την επιλογή να την επαναφέρετε με ένα συγκεκριμένο κιτ εργαλείων, αλλά εάν πρέπει να αλλάξετε τη σανίδα επειδή είναι πολύ κατεστραμμένη, θα πρέπει να αντικαταστήσετε όλο το δάπεδο.

Μάθετε περισσότερα για τις συλλογές laminate δαπέδων της Tarkett.

Πως γίνεται η τοποθέτηση laminate δάπεδου;

Η τοποθέτηση του laminate δαπέδου γίνεται εύκολα και γρήγορα. Τα laminate δάπεδα μας παρέχουν δύο εύκολα στη χρήση συστήματα τοποθέτησης που δεν απαιτούν χρήση κόλλας  – ANGLE LOCK or UNIFIT®.

Τα δάπεδα από laminate έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται πλωτά, πράγμα που σημαίνει ότι συνδέονται μεταξύ τους αλλά όχι με το υποδάπεδο. Ένα υπόστρωμα αφρού, το οποίο παρέχει ιδιότητες μείωσης της υγρασίας και του θορύβου, απαιτείται να τοποθετείται ανάμεσα στο laminate δάπεδο και την επιφάνεια κάτω από αυτό.

 

 

Δεν χρειάζεστε ειδικά εργαλεία ή δεξιότητες για να τοποθετήσετε ένα δάπεδο από laminate. Οι σανίδες μπορούν να κοπούν με ένα πριόνι χειρός ή μερικές φορές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι άπειροι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να εγκαταστήσουν οι ίδιοι ένα laminate δάπεδο. Ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος του δωματίου σας, μπορείτε γενικά να τοποθετήσετε ένα laminate δάπεδο σε μια μέρα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την τοποθέτηση laminate δαπέδου.

Πως να συντηρέσετε ένα laminate δάπεδο

Το δάπεδο από laminate έχει χαμηλές ανάγκες συντήρησης. Ωστόσο, εάν ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε τα δάπεδα από laminate σας ακόμη καλύτερα για μεγαλύτερο διάστημα.

• Καθαρίζετε τα δάπεδα σας τακτικά για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων και σκόνης. Σκουπίστε το δάπεδο σας με μια μαλακή σκούπα και χρησιμοποιήστε μια καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα με ζεστό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό για πιο έντονο καθαρισμό.

• Χρησιμοποιήστε χαλάκια εισόδου για να κρατήσετε το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς έξω. Αυτό αποτρέπει τη βρωμιά να εισχωρήσει στο σπίτι σας, καθώς και την αυξημένη πιθανότητα γρατζουνιών.

• Τοποθετήστε προστατευτικά κάτω από τα πόδια και τις καρέκλες του τραπεζιού για να αποφύγετε γρατσουνιές και βαθουλώματα.
• Αποφύγετε τη χρήση σκληρών συσκευών καθαρισμού ή προϊόντων καθαρισμού, καθώς αυτά μπορεί να φθείρουν το ανώτερο στρώμα του δαπέδου.

• Καθαρίστε αμέσως τις διαρροές και χρησιμοποιήστε λίγο μόνο νερό όταν καθαρίζετε τα δάπεδα από laminate. Εάν το νερό διεισδύσει στην επιφάνεια των laminate δαπέδων σας, θα προκαλέσει τη διόγκωση των σανίδων και το ανώτερο στρώμα θα ξεφλουδίσει και θα διαχωριστεί.

• Σηκώστε τα έπιπλα αντί να τα σύρετε  για να αποφύγετε ζημιές.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω laminate δάπεδα σε κάθε χώρο του σπιτιού;

Το δάπεδο από laminate μπορεί να εγκατασταθεί στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού σας. Ωστόσο, δεν συνιστάται στο μπάνιο ή σε υγρούς χώρους. Επίσης, όπως τα δάπεδα από σκληρό ξύλο, απαιτείται ειδική φροντίδα και συντήρηση κατά την τοποθέτησησε χώρους με υγρασία, όπως κουζίνες. Το laminate που τοποθετήτε σε κουζίνες πρέπει να έχει υψηλή αντοχή στο νερό και αντιολισθητική επιφάνεια.

Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ laminate και ξύλινων δαπέδων;

Τα laminate και τα ξύλινα δάπεδα έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Και τα δύο κατασκευάζονται από πολλά στρώματα συμπιεσμένων υλικών. Ο πυρήνας του  laminate αποτελείται από συμπιεσμένο υλικό ξύλου ενισχυμένο με ρητίνη με τυπωμένη εικόνα (συνήθως από ξύλο αλλά μπορεί επίσης να είναι από πέτρα) στην κορυφή και καλύπτεται από ανθεκτική επικάλυψη για την προστασία της επιφάνειας του δαπέδου. Το ξύλινο δάπεδο, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένο από στρώματα συμπιεσμένων υλικών με ένα στρώμα από συμπαγές ξύλο στην κορυφή.

Λοιπόν, ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ laminate και ξύλου; Το Laminate αναπαράγει ξύλο (ή μερικές φορές πέτρα), λόγω της φωτογραφίας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διαφανές στρώμα, ενώ τα κατασκευασμένα ξύλινα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από πραγματικό ξύλο και έχουν ένα στερεό στρώμα από σκληρό ξύλο στην κορυφή.

Στην Tarkett, φτιάχνουμε το ξύλινο δάπεδο εξ ολοκλήρου από πραγματικό ξύλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ανώτερο στρώμα από μασίφ ξύλο σε μια ποικιλία ειδών και σχεδίων και εφαρμόζουμε μια επεξεργασμένη προστασία επιφάνειας.  Τα ξύλινα δάπεδα μας έχουν επίσης ένα ισχυρό και υποστηρικτικό μεσαίο στρώμα από εγκάρσιο ξύλο με ίνες που συμβάλλει στη σταθερότητα των σανίδων και ένα στρώμα εξισορρόπησης που σταθεροποιεί και εγγυάται τη σταθερότητα της όλης δομής. Η τιμή είναι επίσης μια σημαντική διαφορά καθώς το ξύλινο δάπεδο είναι πάντα πιο ακριβό από το laminate δάπεδο.