Συντήρηση & καθαρισμός ξύλινων δαπέδων

Συντήρηση & καθαρισμός ξύλινων δαπέδων

Η αίσθηση ενός νέου ξύλινου δαπέδου είναι κάτι που θα θέλατε να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. To κλειδί είναι η φροντίδα του. Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχουν συμβουλές για το πώς να συντηρείτε και να καθαρίζετε τα δάπεδά σας, είτε αυτά έχουν επεξεργασία από βερνίκι ή από λάδι από σκληρό κερί, και για τα καλύτερα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τη λάμψη του φυσικού ξύλινου δαπέδου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλα τα ξύλινα πατώματα Tarkett είναι έτοιμα για χρήση αμέσως μετά την εγκατάσταση και δεν απαιτούν κάποια επεξεργασία.

Πως να συντηρήσετε τα ξύλινα δάπεδα σας

Όταν χρησιμοποιείτε τα ξύλινα δάπεδά σας, φθείρετε κυρίως το στρώμα της επιφάνειας και όχι το ίδιο το ξύλο. Επομένως, τα ξύλινα δάπεδά σας χρειάζονται καλή προστασία στην επιφάνεια έναντι φθοράς, σχισίματος και λεκέδων για να φαίνονται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα από τα ξύλινα δάπεδα μας έχουν επεξεργασία Proteco, μια από τις ισχυρότερες προστατευτικές επιφάνειες στην αγορά. Η επεξεργασία  Proteco κάνει το δάπεδο ισχυρό διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντική ξύλινη αίσθηση και διατίθεται σε τρεις τύπους, καθένας από τους  από τους οποίους παρέχει διαφορετικό φινίρισμα, από ημι-γυαλιστερό έως ματ.

  • Το Proteco Lacquer είναι ένα ημι-γυαλιστερό βερνίκι το οποίο έχει μεγάλη διάρκεια και προσθέτει επιπλέον αντοχή στο δάπεδο σας. Προσφέρει μια παραδοσιακή όψη και αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια δραστήρια οικογένεια με ανάγκη για ένα δάπεδο στο οποίο δεν απαιτείται χρονοβόρα συντήρηση.
  • Το Proteco Natura είναι ένα ματ βερνίκι με μεγάλη ανθεκτικότητα και αποτελεσματική προστασία. Προσφέρεται σε αποχρώσεις που τονώνουν τις φυσικές ιδιότητες του ξύλου. Είναι εύκολο στη συντήρηση ακόμα και αν το ματ βερνίκι απαιτεί λίγο περισσότερη φροντίδα σε σχέση με το Proteco Lacquer.
  • Το Proteco ExtraMatt σας προσφέρει μια εξαιρετικά ματ και μεταξένια επιφάνεια η οποία μιμείται την εμφάνιση ενός μη επεξεργασμένου δαπέδου ή ενός δαπέδου με λάδι απο σκληρό κερί, αλλά με την αντοχή στη φθορά που διακρίνει τα δάπεδα με βερνίκι. Απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό φυσικής εμφάνισης και αίσθησης και αποτελεσματικής προστασίας. 
  • Το Proteco Hardwax Oil προσθέτει μια απαλή και ματ επιφάνεια με ζεστή, φυσική αίσθηση. Αυξάνει την εμπειρία των αυθεντικών ξύλινων δαπέδων και ενισχύει τις αποχρώσεις του ξύλου. Τα δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί πρέπει να φροντίζονται τακτικά, αλλά εφόσον γίνεται, θα γεράσουν όμορφα και φυσικά και θα διαρκέσουν πολύ καιρό. Η τέλεια επιλογή όταν η ξύλινη αίσθηση είναι το πιο σημαντικό.

 

Διαθέτουμε επίσης μερικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία και την ενίσχυση των επιφανειών του δαπέδου από φθορά, συμπεριλαμβανομένου του Refresher για τα δάπεδα με βερνίκι και του Refresher για τα δάπεδα που έχουν υποστεί επεξεργασία με λάδι σκληρού κεριού. Εάν το δάπεδο σας με λάδι έχει φθαρεί λόγω μεγάλης κυκλοφορίας ή έχει υποστεί ζημιά, είναι δυνατό να εφαρμόσετε λάδι συντήρησης για να επαναφέρετε τη λάμψη του δαπέδου και να προσθέσετε εφαρμόσετε μια νέα προστατευτική επιφάνεια. Το refresher για δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί δρα ως ελαφρά επαναλίπανση του δαπέδου καθώς καθαρίζει και δημιουργεί ταυτόχρονα μια προστατευτική επιφάνεια.

Πρόσθετες συμβουλές για τη διατήρηση και την παράταση της ομορφιάς του δαπέδου σας

  • Χρησιμοποιήστε τσοχάκια επίπλων για να ελαχιστοποιήσετε τις γρατζουνιές.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά στρώματα για να αποφύγετε ζημιές στο δάπεδο από έπιπλα, τροχούς κρεβατιού και ρόδες καρεκλών.
  • Σκουπίστε αμέσως τις διαρροές. Η προστασία τηε επιφάνειας θα προστατεύσει το δάπεδο σας αρχικά, αλλά αν αφήσει ένα υγρό να μουλιάσει στο ξύλο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Πως να καθαρίστε τα ξύλινα δάπεδα σας

Ο καθαρισμός ξύλινων δαπέδων με βερνίκι ή λάδι είναι σχετικά εύκολος. Απαιτείται ηλεκτρική σκούπα ή καθαρισμός του ξύλινου δαπέδου σας με στεγνή σφουγγαρίστρα. Το κιτ φροντίδας ξύλινων δαπέδων της Tarkett είναι ιδανικό για αυτό. Έχει άνετο σχεδιασμό με τηλεσκοπική λαβή, πανί μικροϊνών και σύστημα συγκράτησης velcro.

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε λίγο υγρό για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τους λεκέδες. Αλλά προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Το Tarkett Wood Floor Spray Cleaner για δάπεδα με βερνίκι είναι εύκολο στη χρήση και βοηθάει το δάπεδο στεγνώνει επίσης πιο γρήγορα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, διαθέτουμε το Tarkett Spray Mop Kit για δάπεδα με βερνίκι με ένα δοχείο αναπλήρωσης υγρού. Εναλλακτικά, εάν έχετε δάπεδο με λάδι από σκληρό κερί, η Tarkett συνιστά να χρησιμοποιείτε προϊόντα φροντίδας και συντήρησης από τη γκάμα μας, συμπεριλαμβανομένου του Tarkett Bioclean για λίπανση και το Refresher της Tarkett.

Τα αποτελεσματικά και βιολογικά αποικοδομήσιμα γενικά καθαριστικά περιλαμβάνουν το Bioclean για δάπεδα με βερνίκι και το Bioclean για δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τακτικό καθαρισμό.

Τι πρέπει να χρησιμοποιώ: νέρο και σαπούνι, κερί, λάδι ή ξύδι

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσετε ή όχι ορισμένα προϊόντα καθαρισμού στα ξύλινα πατώματα σας. Για παράδειγμα, το ξίδι θεωρείται ένας φθηνός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να καθαρίσετε πολλά πράγματα στο σπίτι σας. Ωστόσο, η εφαρμογή ξιδιού στα ξύλινα πατώματα σας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν καθαρίζετε το ξύλινο δάπεδο, καθαρίζετε το προστατευτικό φινίρισμα στην επιφάνεια του ξύλου και όχι το ίδιο το ξύλο. Το ξίδι είναι ένα οξύ που διασπά το προστατευτικό φινίρισμα στην επιφάνεια των πατωμάτων σας, αφήνοντάς τα να φαίνονται αδιάφορα και θαμπά με την πάροδο του χρόνου και επιτρέποντας στην υγρασία να απορροφηθεί στο ξύλο.

Το ίδιο ισχύει και για το νερό με σαπούνι. Παρόμοια με το ξίδι, ορισμένα σαπούνια έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν το φινίρισμα του δαπέδου ή να το αλλοιώσουν πρόωρα. Αντ 'αυτού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό με ουδέτερο pH που θα είναι απαλό στα ξύλινα πατώματα σας. Και φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα μια μικρή συγκέντρωση του προϊόντος καθαρισμού για να αποφύγετε τη δημιουργία στρώσεων απορρυπαντικού στο πάτωμα σας.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικά διαμορφωμένο καθαριστικό δαπέδου για ξύλο ή να ακολουθήσετε τις συστάσεις του κατασκευαστή. Η Tarkett προσφέρει μια σειρά προϊόντων υψηλής ποιότητας για τη φροντίδα δαπέδων για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των ξύλινων δαπέδων σας, καθένα ειδικά σχεδιασμένο για τα προϊόντα στις συλλογές μας.

Η Tarkett συνιστά τη χρήση Bioclean για δάπεδα με βερνίκι και Bioclean για δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικές ιδιότητες που ταιριάζουν καλύτερα στον τύπο της επιφάνειας που έχει το δάπεδο σας. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τακτικό καθαρισμό.

- Για δάπεδα με Hardwax Oil: Bioclean και Refresher για δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί. To Bioclean είναι ένα υδατοδιαλυτό συμπύκνωμα καθαρισμού για καθημερινή συντήρηση, ειδικά σχεδιασμένο για δάπεδα με λάδι. Περιέχει σαπούνια με βάση τα φυσικά έλαια που διατηρούν την επιφάνεια. Όταν χρησιμοποιείται τακτικά δημιουργεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική και εύκολη στη χρήση επιφάνεια. Οι υδατοδιαλυτές ουσίες μειώνουν τους κόμπους. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο δέρμα, απαλλαγμένο από χρωστικές και αρώματα, χωρίς διαλύτες και εκπομπές.

- Για δάπεδα με βερνίκι: Bioclean και Refresher για δάπεδα με λάδι από βερνίκι. Αυτό το προϊόν έχει μοναδικές ιδιότητες που παλαιότερα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς προσθήκη διαλυτών με βάση το πετρέλαιο. Το Bioclean είναι απαλλαγμένο από οργανικούς διαλύτες, χρωστικές ουσίες και φωσφορικά άλατα, είναι βιοαποικοδομήσιμο και απαλό στο δέρμα. Ποτέ μην επεξεργάζεστε τα δάπεδα με βερνίκι με κερί, καθώς το δάπεδο δεν μπορεί να τριφτεί ξανά εάν υπάρχει ανάγκη. Μην χρησιμοποιείτε σκληρές χημικές ουσίες. Για παράδειγμα, το Aceton θα καταστρέψει την επιφάνεια αμέσως.

Πως να κάνετε βαθύ καθαρισμό στο ξύλινο δάπεδο σας

Εκτός από την καθημερινή και εβδομαδιαία ρουτίνα καθαρισμού, σας συνιστούμε να κάνετε βαθύ καθαρισμό στα ξύλινα πατώματα σας κάθε λίγους μήνες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα απαλλαγείτε τακτικά από τυχόν λεκέδες και βρωμιά που έχουν συσσωρευτεί για αρκετούς μήνες.

Αφού εκτελέσετε την καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού για την αφαίρεση βρωμιάς με σκούπισμα, με καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγάρισμα, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού δαπέδου για να ξεκινήσετε τον καθαρισμό του δαπέδου σας. Το Tarkett Spray Mop Kit συνιστάται για αυτό. Μετά το σφουγγάρισμα, το τελικό στάδιο είναι να αντιμετωπίσετε τυχόν υπολείμματα λεκέδων ή χαρακιών στα ξύλινα πατώματα σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σειρά προϊόντων περιποίησης δαπέδου υψηλής απόδοσης της Tarkett για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των ξύλινων δαπέδων σας.

Η καλύτερη σφουγγαρίστρα για το ξύλινο δάπεδο σας

Υπάρχουν μερικές καλές επιλογές για τον καθαρισμό πατωμάτων από σκληρό ξύλο, αλλά οι σφουγγαρίστρες με μικροϊνες και οι σφουγγαρίστρες ψεκασμού είναι οι καλύτερες επιλογές. Αυτές είναι προτιμότερες από μια σφουγγαρίστρα νήματος, η οποία δεν συνιστάται. Μια σφουγγαρίστρα μικροϊνών μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει βρωμιά και υγρά καλύτερα από άλλους σφουγγαρίστρες και μια σφουγγαρίστρα ψεκασμού θα απελευθερώσει μια ελαφριά ποσότητα υγρού στο πάτωμα σας. Αυτό οδηγεί στην αποφυγή υπερβολικής ποσότητας νερού στα δάπεδα σας και μειώνει τη συνολική ποσότητα απορρυπαντικού που χρησιμοποιείται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του μίγματος καθαρισμού που εισέρχεται στο σύστημα αποχέτευσης. Το νερό και το ξύλο δεν τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους, οπότε χρησιμοποιείτε πάντα μια καλά στιμμένη σφουγγαρίστρα και ποτέ μια πολύ υγρή.

Το kit Tarkett Spray Mop είναι μια εξαιρετική επιλογή. Έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό ξύλινων και laminate δαπέδων. Η σφουγγαρίστρα είναι πολύ εύκολη στη χρήση και μπορείτε εύκολα να απελευθερώσετε περισσότερο απορρυπαντικό πατώντας τη σκανδάλη που βρίσκεται στη λαβή. Το kit Tarkett Spray Mop περιλαμβάνει μια σφουγγαρίστρα ψεκασμού, ένα δοχείο αναπλήρωσης υγρού, καθαριστικό και δύο επιπλέον σφουγγαρίστρες μικροϊνών.

Επισκευή του ξύλινου δαπέδου σας

Μικρές ζημιές στα ξύλινα δάπεδά σας, συμπεριλαμβανομένων γρατσουνιών και μικρών οπών, είναι πιθανό να συμβούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά συνήθως μπορούν να επιδιορθωθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία προϊόντων επισκευής ξύλου όπως στόκος επισκευής, έλαια και ράβδους κεριού. Ανάλογα με τον τύπο του ξύλινου δαπέδου που διαθέτετε, έχουμε πολλά προϊόντα και διαφορετικά κιτ επισκευής.

Το Repair Box περιλαμβάνει ράβδους κεριών σε διάφορα χρώματα που μπορούν να αναμειχθούν για να αποκτήσουν τον τέλειο τόνο σε βαθύτερα εντοπισμένες κηλίδες.
Το Repair Kit περιλαμβάνει το στόκο επισκευής μας, το οποίο διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, και το βερνίκι επισκευής μας για τη στεγανοποίηση του στόκου.
Το Oil Repair Kit περιλαμβάνει λάδια, βούρτσες και χαρτιά λείανσης. Μαζί με λίγο χρόνο και προσπάθεια, αυτά τα προϊόντα θα επιδιορθώσουν τις γρατσουνιές και τις κηλίδες με λάδι από σκληρό κερί. Τα Oil Repair Kit επισκευής ταιριάζουν με τα χρώματα της σειρά δαπέδων μας με λάδι.

Οι πιο σημαντικές επισκευές μπορεί να απαιτούν τριψιμο και εφαρμογή βερνικιού του ξύλινου δαπέδου σας. Λάβετε υπόψη ότι το τρίψιμο ενός ξύλινου δαπέδου μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή του. Το χρώμα και η υφή της επιφάνειας ενδέχεται να μην φαίνονται ίδια. Δεν προσφέρουμε υπηρεσίες τριψίματος, λουστραρίσματος ή εφαρμογής λαδιού.  Τα παρκέ δάπεδα μπορούν να τρίβονται 2 έως 5 φορές ανάλογα με το πάχος του στρώματος φθοράς. Το Viva (συλλογή καπλαμά) δεν μπορεί να τριφτεί.

Προτεινόμενες συλλογές