Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ξύλινα δάπεδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ξύλινα δάπεδα

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ομορφιά ενός δαπέδου από σκληρό ξύλο. Ο κόκκος και η υφή του φέρνουν μια φυσική ζεστασιά σε κάθε εσωτερικό χώρο, από τα υπνοδωμάτια έως το καθιστικό και από την κουζίνα έως τον διάδρομο. Προσφέροντας σύγχρονα και παραδοσιακά σχέδια και μια μεγάλη γκάμα επιλογών χρωμάτων, φινιρισμάτων και μοναδικών χαρακτηριστικών, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα όμορφα κατασκευασμένα ξύλινα δάπεδα θα φέρουν στυλ και κομψότητα σε όλους τους προσωπικούς σας χώρους.

Ωστόσο, με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, η επιλογή του καλύτερου τύπου ξύλινου δαπέδου για το χώρο σας μπορεί να αισθάνεται δύσκολη. Για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για ξύλινο δάπεδο για διαφορετικά δωμάτια στο σπίτι σας, έχουμε καταρτίσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό που περιγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ξύλινα πατώματα.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικούς τύπους δαπέδων από ξύλο, τα διάφορα είδη ξύλου και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και το εύρος των διαθέσιμων δυνατοτήτων και των διαθέσιμων επιλογών φινιρίσματος, καθώς και τη διαφορά μεταξύ του δαπέδου από ξύλου και από laminate. Παρέχουμε επίσης συμβουλές σχετικά με την εγκατάσταση, τη συντήρηση, το design και το χρώμα των δαπέδων από ξύλο, καθώς και συμβουλές για το πού να τοποθετήσετε τα ξύλινα πατώματα (για παράδειγμα, τα ξύλινα πατώματα είναι κατάλληλα για μπάνιο;).

Κάθε τύπος ξύλου έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και τα είδη που επιλέγετε θα επηρεάσουν τη συνολική εμφάνιση του δαπέδου σας, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος και του μοτίβου των κόκκων. Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς επιλογές μας.

  • Δρυς ή βελανιαδιά– Η δρυς έχει μεγάλη αξία και χρησιμοποιείται ευρέως για εσωτερική διακόσμηση λόγω της απόδοσής της. Η δομή της δρυός είναι καλά αναγνωρισμένη ως σύγχρονη αλλά και παραδοσιακή. Είναι δυνατή μια σειρά διαφορετικών σχεδίων, με σχέδια που κυμαίνονται από ήρεμα έως εκφραστικά. Ελαφρύτερος σομφός και κόμποι εμπλουτίζουν τις διαφορετικές αποχρώσεις της από φυσικές καφέ αποχρώσεις έως προσεκτικά χρωματισμένες αποχρώσεις. Η βελανιδιά ωριμάζει και γίνεται πιο χρυσή με την πάροδο του χρόνου.
  • Δεσποτάκι ή φλαμουριά - Χάρη στην σκληρότητα και την ανθεκτικότητά της, το ξύλο της φλαμουριάς είναι ιδανικό για εφαρμογές υψηλής αντοχής. Η έντονη αντίθεση μεταξύ του σκοτεινού ξύλου και του ελαφρού σομφού συχνά οδηγεί σε ένα ζωντανό μοτίβο με πλούσια ποικιλία αποχρώσεων. Η φλαμουριά είναι σχετικά σκληρή και αποκτά ένα ζεστό χρυσό τόνο με την πάροδο του χρόνου.
  • Καρυδιά –Το ξύλο της καρυδιάς έχει εξαιρετικές ιδιότητες επεξεργασίας χάρη στα πιο ήπια χαρακτηριστικά του. Το χρώμα του ποικίλλει από ανοιχτό καφέ έως ζεστό, σκούρο σοκολατί τόνο, με σομφό σε κρεμ λευκό. Το καρύδι φέρνει έναν ισχυρό χαρακτήρα στο πάτωμα. Το Walnut έχει βαθμολογία σκληρότητας 3,2 και η απόχρωση του καφέ μπορεί να γίνει κοκκινωπή με την πάροδο του χρόνου.
  • Σφένδαμος – Ως ένα από τα πιο σκληρά είδη ελαφρού ξύλου, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φθορά. Ο σδένδαμος έχει ήρεμες και ομοιόμορφες αποχρώσεις. Ο κόκκος του είναι ίσιος με λεπτή, ομοιόμορφη υφή που συμπληρώνεται από σγουρούς δακτυλίους ανάπτυξης. Ο σφένδαμος είναι σχετικά σκληρός και όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου γίνεται πιο σκούρος και χρυσός.
  • Οξιά – Η οξιά είναι σκληρή και ανθεκτική. Λόγω της κυτταρικής δομής της, οι κινήσεις στην οξιά είναι ισχυρότερες από ό, τι στα περισσότερα άλλα είδη ξύλου. Η ομοιόμορφη εμφάνιση και οι κομψές ζεστές κίτρινες αποχρώσεις είναι χαρακτηριστικές στην οξιά. Το χρώμα της θα αλλάξει από κόκκινο σε χρυσό τόνους με την πάροδο του χρόνου.
  • Σημύδα– Αυτό το σκανδιναβικό ξύλο είναι πολύ ελαφρύ και έχει ήρεμο τόνο με βαθιά αντανακλαστική λάμψη. Είναι ελαφρώς μαλακή και δεν συνιστάται για πολυσύχναστους χώρους. Οι παραλλαγές στους κόκκους είναι σχεδόν ορατές. Η σημύδα γίνεται πιο σκουρόχρωμη και πιο χρυσή με το πέρασμα του χρόνου.

Σχέδια και αποχρώσεις ξύλινων δαπέδων

Το ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό και δεν υπάρχουν δύο ξύλινα πατώματα που να είναι ακριβώς ίδια το ένα με το άλλο. Διαφορετικά μέρη του δέντρου θα δώσουν στο δάπεδο τον μοναδικό του χαρακτήρα, που μπορεί να είναι ήρεμος, ζωντανός ή εκφραστικός.

Εκτός από τα είδη ξύλου, πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα του δαπέδου, όπως οι κόμποι και η παρουσία σομφού. Επιτρέποντάς σας να οπτικοποιήσετε καλύτερα το τελικό προϊόν, το Grading Book του 2020 παρουσιάζει κοντινά πλάνα από μια ποικιλία διαφορετικών αποδόσεων από ξύλο. Το καθένα έχει το δικό του με μοναδικό χαρακτήρα. Έχουμε χρησιμοποιήσει πολλούς τύπους εφέ επιφανείας για να δημιουργήσουμε ένα ευρύ φάσμα στυλ που ταιριάζουν σε κάθε γούστο και τρόπο ζωής.

Τα εφέ επιφάνειας αναφέρονται σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται, όπως βούρτσισμα ή προσθήκη πριονιών ή χαρακτικών, για να προσθέσετε χαρακτήρα και αντίθεση στο ξύλινο δάπεδο σας. Για παράδειγμα, διαφορετικές μέθοδοι βουρτσίσματος δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο του ξύλου, ενισχύοντας περαιτέρω την όμορφη, φυσική δομή του ξύλου. Ενώ η προσθήκη επεξεργασίας  πιρονιών ή εσοχων προσδίδει στο πάτωμα μια πιο vintage εμφάνιση και αίσθηση. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πιο δημοφιλή εφέ επιφάνειας.

  • Βουρτσισμένο- ελαφρύ βούρτσισμα για να γυαλίσει το μοτίβο του ξύλου και να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ των ινών, χωρίς να πάει πολύ βαθιά.
  • Βαθιά βουρτσισμένο – ημι-δομικό βούρτσισμα που ενισχύει την ρουστίκ πτυχή.
  • Antique βουρτσισμένο – δομικό βούρτσισμα για να επιτευχθεί μια σχετικά βαθιά αλλά ομαλή επιφάνεια, παίζοντας με την πυκνότητα της ξυλείας και τονίζοντας κάθε φυσική λεπτομέρεια.
  • Μερικά σημάδια πριονιού – ένα αμιγώς τυχαίο αποτέλεσμα όπου το βάθος και η θέση των σημείων πριονιού ποικίλλουν για να δημιουργήσουν ένα πολύ φυσικό τελικό αποτέλεσμα. Τα σημάδια καλύπτουν κυρίως τα άκρα των μακρύτερων πλευρών.
  • Πλήρη σημάδια πριονιούρουστίκ, ανακυκλωμένος σχεδιασμός, χάρη στα εφέ πριονίσματος που καλύπτουν ολόκληρο το πλάτος της σανίδας.
  • Σημάδια  εσοχών– εφέ camouflage ιδανικό για απορρόφηση της φθοράς, καθώς τα βαθουλώματα τονίζονται ως μέρος του φυσικού φινιρίσματος του δαπέδου .

Δάπεδα με σκληρό κερί και δάπεδα με βερνίκι

Οι δύο πιο δημοφιλείς επεξεργασίες δαπέδου σχετίζονται με δάπεδα που έχουν επεργαστεί είτε με λάδι από σκληρό κερί είτε με βερνίκι- και τα δύο δάπεδα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και επιτυγχάνουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Γενικά, τα δάπεδα που έχουν επεξεργαστεί με βερνίκι τείνουν να έχουν πιο ομαλή, λαμπερή εμφάνιση και αίσθηση, ενώ τα  δάπεδα που έχουν επεξεργαστεί με λάδι από σκληρό κερί τείνουν να έχουν πιο φυσική και ματ εμφάνιση και αίσθηση. Τα περισσότερα από τα ξύλινα δάπεδα μας είναι επεξεργασμένα με Proteco, μια από τις ισχυρότερες προστατευτικές επιφάνειες στην αγορά. Το Proteco κάνει το δάπεδο ισχυρό διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντική ξύλινη αίσθηση και διατίθεται σε τρεις τύπους,  όπου ο καθένας παρέχει διαφορετικό φινίρισμα, από ημι-γυαλιστερό έως ματ.

  • Το Proteco Lacquer είναι ένα ημι-γυαλιστερό βερνίκι το οποίο έχει μεγάλη διάρκεια και προσθέτει επιπλέον αντοχή στο δάπεδο σας. Προσφέρει μια παραδοσιακή όψη και αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια δραστήρια οικογένεια με ανάγκη για ένα δάπεδο στο οποίο δεν απαιτείται χρονοβόρα συντήρηση.
  • Το Proteco Natura είναι ένα ματ βερνίκι με μεγάλη ανθεκτικότητα και αποτελεσματική προστασία. Προσφέρεται σε αποχρώσεις που τονώνουν τις φυσικές ιδιότητες του ξύλου. Είναι εύκολο στη συντήρηση ακόμα και αν το ματ βερνίκι απαιτεί λίγο περισσότερη φροντίδα σε σχέση με το Proteco Lacquer.
  • Το Proteco ExtraMatt σας προσφέρει μια εξαιρετικά ματ και μεταξένια επιφάνεια η οποία μιμείται την εμφάνιση ενός μη επεξεργασμένου δαπέδου ή ενός δαπέδου με λάδι απο σκληρό κερί, αλλά με την αντοχή στη φθορά που διακρίνει τα δάπεδα με βερνίκι. Απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό φυσικής εμφάνισης και αίσθησης και αποτελεσματικής προστασίας. 
  • Το Proteco Hardwax Oil προσθέτει μια απαλή και ματ επιφάνεια με ζεστή, φυσική αίσθηση. Αυξάνει την εμπειρία των αυθεντικών ξύλινων δαπέδων και ενισχύει τις αποχρώσεις του ξύλου. Τα δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί πρέπει να φροντίζονται τακτικά, αλλά εφόσον γίνεται, θα γεράσουν όμορφα και φυσικά και θα διαρκέσουν πολύ καιρό. Η τέλεια επιλογή όταν η ξύλινη αίσθηση είναι το πιο σημαντικό.

 

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα ενός προκατασκευασμένου ξύλινου πατώματος της Tarkett είναι το παχύ στρώμα φθοράς του, που σημαίνει ότι το δάπεδο σας μπορεί να τρίβεται και να τελειοποιείται αρκετές φορές - αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του δαπέδου σας

Σκληρό ξύλου έναντι μαλακού ξύλου

Το ξύλο ταξινομείται είτε ως μαλακό είτε ως σκληρό, ανάλογα με τη δομή και την προέλευση του δέντρου που το παρήγαγε.

Πώς μετράται η σκληρότητα του ξύλου;

Η κοινή μέθοδος για τη μέτρηση της σκληρότητας διαφορετικών τύπων ξύλου είναι γνωστή ως Brinell test. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή  Brinell, τόσο πιο σκληρό και ανθεκτικό είναι το ξύλο στην εσοχή. Οι τιμές Brinell που αναφέρονται στις συλλογές της Tarkett είναι οι μέσες βαθμολογίες που επιτεύχθηκαν σε πολλές δοκιμές. Το Viva, για παράδειγμα, έχει υψηλό αριθμό Brinell 6 (σε κλίμακα 1-7), επειδή ο σκληρός πυρήνας του HDF απορροφά τη δύναμη της μπάλας Brinell.

Τα χαρακτηριστικά του σκληρού ξύλου
• Ανθεκτικό και μακράς διάρκειας
• Εύκολο να συντηρηθεί
• Δεν γραντζουνιέται εύκολα

Η Tarkett εξειδικεύεται σε δάπεδα από ξύλο. Η πλειονότητα της ξυλείας μας επιλέγεται προσεκτικά από βιώσιμα δάση στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η αραιή φύτευση και η αργή ανάπτυξη στο βόρειο ημισφαίριο οδηγούν σε ισχυρά και σταθερά δέντρα. Χρησιμοποιούμε ολόκληρο το κούτσουρο, αφήνοντας τον κόκκο και το μοτίβο του να σχεδιάσουν όμορφα, διακριτικά δάπεδα με φυσική ζεστασιά. Οι συλλογές ξύλινων δαπέδων μας προσφέρουν επιλογές βελανιδιάς, φλαμουριάς, καρυδιάς, σημύδας, οξιάς και σφενδάμνου.

Συντήρηση του ξύλινου δαπέδου σας

Μια διαφορετική ρουτίνα συντήρησης και καθαρισμού απαιτείται, ανάλογα με το αν έχετε ξύλινο δάπεδο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με βερνίκι ή με λάδι από σκληρό κερί. Ο αναλυτικός οδηγός συντήρησης παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο συντήρησης και καθαρισμού των δαπέδων σας και σχετικά με τα καλύτερα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τη λάμψη του φυσικού ξύλινου δαπέδου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου

Ανάλογα με το προϊόν Tarkett που επιλέγετε και τον τύπο του υποδάφους που έχετε, η εγκατάσταση ξύλινων δαπέδων μπορεί να κυμαίνεται από ένα απλό έργο DIY έως ένα πολύ πιο περίπλοκο έργο που απαιτεί τη βοήθεια ενός επαγγελματία τεχνίτη.

Τα ξύλινα πατώματα Tarkett διατίθενται σε 2 τύπους συστήματος κλειδώματος - 2-Lock και Ultraloc. Αυτά τα συστήματα κλειδώνουν τις σανίδες μεταξύ τους έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα χωρίς κενά ή ανώμαλα άκρα. Είναι επίσης πολύ γρήγορα και εύκολα στη χρήση - ιδίως το 2-Lock που καθιστά απλούστερη από ποτέ την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά ξύλινα δάπεδα σε διαφορετικά δωμάτια;

Η ευελιξία του ξύλου σημαίνει ότι όχι μόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά ξύλινα δάπεδα σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας, αλλά μπορείτε επίσης να συνδυάσετε και να ταιριάξετε διαφορετικά ξύλα στο ίδιο δωμάτιο.

Το κλειδί είναι να δημιουργηθεί συνέχεια. Δίνοντας προσοχή σε λεπτομέρειες όπως τόνους, φινίρισμα και κόκκους ξύλου και με την κατανόηση ορισμένων βασικών σχεδιαστικών εννοιών, γίνεται ευκολότερο να αναμειγνύετε και να ταιριάζετε με ξύλο με αυτοπεποίθηση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε διαφορετικά ξύλα σε όλο το σπίτι σας.

1. Επιλέξτε κοινές υποκείμενες αποχρώσεις

Ο τόνος, ή η υποκείμενη απόχρωση του ξύλου, μπορεί να είναι ζεστός, δροσερός ή ουδέτερος. Το ξύλο θεωρείται ότι έχει ζεστό τόνο εάν ενσωματώνει θερμότερα χρώματα όπως το κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο ως βάση του, και ένα δροσερό τόνο εάν ενσωματώνει πιο δροσερά χρώματα όπως το μπλε ή το γκρι ως βάση του. Εάν το φινίρισμα ξύλου φαίνεται μπεζ, θεωρείται ουδέτερος τόνος. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε το ύφος του ξύλου είναι να συγκρίνετε το χρώμα που έχετε επιλέξει με άλλες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Το καφέ είναι εγγενώς ένα ζεστό χρώμα επειδή η βάση του είναι κίτρινο / πορτοκαλί. Ωστόσο, εάν τοποθετήσετε τη σκιά του καφέ σας δίπλα σε ένα γκρι ή μπλε δείγμα και οι τόνοι φαίνεται να ταιριάζουν, τότε είναι πιθανό να είναι μια δροσερή έκδοση του καφέ.

Μόλις καθορίσετε την αίσθηση, θα είστε σε καλύτερη θέση να συνδυάσετε και να ταιριάξετε το ξύλινο δάπεδο σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας και με διαφορετικά κομμάτια από ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα όπως κουφώματα και διακοσμητικά στοιχεία.

2. Σκεφτείτε το μοτίβο και τα μεγέθη των κόκκων του ξύλου

Εάν οι αποχρώσεις του ξύλου σας δεν είναι παρόμοιες, μπορείτε να δημιουργήσετε συνέχεια με παρόμοια σχέδια και μεγέθη κόκκων ξύλου. Το μοτίβο κόκκων αναφέρεται στις ρίγες, τους στροβιλισμούς ή τα σχήματα φλόγας που βλέπετε στο ξύλο. Το μέγεθος του μοτίβου των κόκκων είναι η κλίμακα αυτών των στοιχείων. Το μοτίβο και το μέγεθος των κόκκων του ξύλου θα επηρεάσουν την τελική εμφάνιση του δωματίου σας όσο και το χρώμα. Οι μεγάλοι κόκκοι ξύλου δημιουργούν μια πιο απλή, ρουστίκ εμφάνιση, ενώ οι λεπτοί κόκκοι ξύλου είναι πιο επίσημοι.

3. Ενσωματώστε υφαντά στο χώρο σας

Εάν βρείτε την αντίθεση των τόνων του ξύλου σας πολύ έντονη, για παράδειγμα, έχετε ένα ελαφρύ ξύλινο τραπέζι πάνω από σκούρα ξύλινα πατώματα, ένα χαλί μπορεί να χρησιμεύσει ως ρυθμιστικό και να δημιουργήσει μια πιο φυσική μετάβαση μεταξύ των δύο.

Χαλιά, ταπετσαρίες τοίχου και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι εξαιρετικά μέσα για να τροποποιήσετε ένα οπτικό επίπεδο και να κάνετε τη διαφορά των αποχρώσεις ξύλου λιγότερη εμφανή.


 

Μια ιστορία τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880

Η τεχνογνωσία της Tarkett στο παρκέ δάπεδο ξεκίνησε στα τέλη του 1880 με ένα μικρό εργαστήριο ξυλουργικής στο Malmö της Σουηδίας που δημιουρογούσε σανίδες παρκέ από τοπικές βελανιδιές και οξιές. Σύντομα, αυτή η ακμάζουσα εταιρεία εισήγαγε καινοτομίες όπως το Linderman board - έναν τρόπο σύνδεσης  λωρίδων παρκέ για να διευκολύνει την εγκατάσταση και τ πολυστρωματικό παρκέ που έφερε επανάσταση στη βιομηχανία εξουδετερώνοντας τη φυσική κίνηση του ξύλου λόγω της υγρασίας. Είναι μια τεχνική που εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για το ευρωπαϊκό πρότυπο στα παρκέ δάπεδα.

Αυτή η τεχνογνωσία στο ξύλο βοήθησε την επέκταση πέρα ​​από τη Σουηδία και το μικρό εργαστήριο ξυλουργικής έχει γίνει σήμερα μια μεγάλη ομάδα δαπέδων με πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Και ενώ η παραγωγή έχει μετατραπεί με σύγχρονα μέσα, παραμένει ίδια η θεμελιώδης δέσμευση της Tarkett για την ποιοτική χειροτεχνία. Αυτό μπορεί να φανεί στην όμορφα κατασκευασμένη και φυσικά κομψή γκάμα δαπέδων που είναι ανθεκτικά, ανακυκλώσιμα και εύκολα στην εγκατάσταση. Είτε θέλετε την καθαρότητα των απαλών και φιλόξενων αποχρώσεων, του vintage χαρακτήρα ή ενός τολμηρού σχεδιασμού, η συλλογή μας διαθέτει το κατάλληλο ξύλινο δάπεδο για εσάς.

Δέσμευση στην αειφορία

Η πλειονότητα της ξυλείας μας επιλέγεται προσεκτικά από βιώσιμα δάση στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η αραιή φύτευση και η αργή ανάπτυξη στο βόρειο ημισφαίριο οδηγούν σε ισχυρά και σταθερά δέντρα. Χρησιμοποιούμε ολόκληρο το κούτσουρο, αφήνοντας τον κόκκο και το μοτίβο του να σχεδιάσουν για όμορφα, διακριτικά δάπεδα με φυσική ζεστασιά. Η Tarkett κατασκευάζει  ξύλινα δάπεδα από το 1886. Ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές δαπέδων στον κόσμο, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητές μας οδηγούνται με έμφαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Θέλουμε να κάνουμε το καλό. Εκπληρώνοντας μια ανάγκη για ξύλινα πατώματα που είναι όμορφα στην όψη, αλλά έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Πιστεύουμε σε στενές συνεργασίες, ενθαρρύνοντας τους πελάτες μας και όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν μαζί μας για τη θετική αλλαγή - μαζί. Όσον αφορά την αειφορία στην Tarkett, το σύνθημά μας είναι 'Doing Good. Together.'

Βιωσιμότητα

Υγεία & ευεξία

Τα αυθεντικά ξύλινα δάπεδά μας είναι σχεδιασμένα από τη φύση, απλά δίνουμε μια χείρα βοηθείας διαμορφώνοντάς τα σε όμορφα, ανθεκτικά και μακράς διαρκείας δάπεδα για το σπίτι σας. Θέλουμε τα δάπεδά μας να συμβάλλουν στη δημιουργία καλής ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων με αποτέλεσμα πιο υγιεινούς χώρους φιλικούς προς τους ανθρώπους.

Εύκολα στο καθάρισμα

Τα ξύλινα δάπεδά μας έχουν σχεδιαστεί για να τα φροντίζετε εύκολα με απαλές και στεγνές μεθόδους καθαρισμού.

Καλά υλικά

Το ξύλινο δάπεδο της Tarkett είναι κατασκευασμένο από έως και 97% πραγματικό ξύλο, μια από τις πιο ανανεώσιμες πρώτες ύλες στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα της πρώτης ύλης ξύλου μας αναδημιουργείται από τη φύση, αρκεί να προέρχεται από καλά συντηρημένα δάση τα οποία διαχειρίζονται υπεύθυνα.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλικό προς το κλίμα

Τα δέντρα συμβάλλουν σε ένα εκτεταμένο αποτέλεσμα αποθήκευσης άνθρακα και όταν η πρώτη ύλη ξύλου χρησιμοποιείται σε προϊόντα μακράς διαρκείας επεκτείνει το αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα αποθήκευσης άνθρακα στις πρώτες ύλες ξύλου είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από τις εκπομπές από τη δασοκομία, τη μεταφορά και την κατασκευή των ξύλινων δαπέδων Tarkett, καθιστώντας τις καθαρές εκπομπές αρνητικές σε αυτό το τμήμα της αλυσίδας - δίνοντας στα ξύλινα πατώματα ασυναγώνιστα χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Η πρώτη ύλη ξύλου προέρχεται από δάση που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσιά μας στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειονότητα της πρώτης ύλης ξυλείας μας προέρχεται από καλά συντηρημένα δάση στη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπου η ανάπτυξη υπερβαίνει την υλοτομία. Συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκούς οργανισμούς που προωθούν τη βιώσιμη δασοκομία και τη βιοποικιλότητα και συνεργαζόμαστε κυρίως με προμηθευτές που είναι ήδη πιστοποιημένοι. Φιλοδοξία μας είναι όλα τα προϊόντα μας να είναι πιστοποιημένα FSC® (FSC® C008972) ή PEFC (05-35-125) ή να παράγονται από ανακυκλωμένο ξύλο έως το 2030.

Αξιολογημένα και εγκεκριμένα

Οι συλλογές μας Grace και τα δάπεδα με λάδι από σκληρό κερί σε Prestige, Heritage και Noble είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το Nordic Swan Ecolabel και αυτός είναι ο στόχος για όλες τις συλλογές μας έως το 2025. Τα προϊόντα μας έχουν επίσης βαθμολογηθεί σε πολλά συστήματα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων και η πλειοψηφία είναι πιστοποιημένο από το Cradle to Cradle®.

Κλίμα και κυκλική οικονομία

Το παρκέ δάπεδο Tarkett έχει μεγάλη διάρκεια και είναι φτιαγμένο για να τρίβεται εκ νέου και να εφαρμόζεται εκ νέου βερνίκι ή κερί. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βιώσιμη χρήση των φυσικών μας πόρων και είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία μιας κυκλικής οικονομίας.

 

Προτεινόμενες συλλογές