Δάπεδα για το παιδικό υπνοδωμάτιο

Δάπεδα για το παιδικό υπνοδωμάτιο

Όπως ισχύει για κάθε υπνοδωμάτιο, υπάρχουν πολλές επιλογές όταν επιλέγετε δάπεδο για τα παιδικά υπνοδωμάτια. Μοκέτα, δάπεδα από σκληρό ξύλο, δάπεδα από βινύλιο, δάπεδα από laminate, ακόμη και δάπεδα από φελλό είναι όλα τους πιθανές επιλογές.

Είτε έχετε νήπια ή εφήβους, ένα δάπεδο που είναι άνετο, ανθεκτικό και εύκολο στον καθαρισμό είναι από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τι δάπεδο να επιλέξουμε.

Τα μικρότερα παιδιά, μέχρι την ηλικία των 10 ετών, μπορεί να περνούν πολύ χρόνο παίζοντας στο πάτωμα του υπνοδωματίου τους, και έτσι η ζεστασιά, η απαλότητα και η άνεση είναι σημαντικά κριτήρια επιλογής. Και τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορεί να είναι ακατάστατα και να μην ενδιαφέρονται για την προστασία των επιφανειών των δαπέδων, οπότε αξίζει να επενδύσετε σε δάπεδα που είναι ανθεκτικά και εύκολα στον καθαρισμό.

Το κλειδί είναι να βρείτε ένα φιλικό προς τα παιδιά δάπεδο που να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει σε σκληρή χρήση, αλλά και αρκετά μαλακό για να παρέχει ασφαλή προσγείωση σε περίπτωση πτώσεων. Το πώς εσείς ή το παιδί σας θέλετε να δείχνει το υπνοδωμάτιο επηρεάζει επίσης την επιλογή του δαπέδου σας. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα παιδιά δεν θα είναι παιδιά για πάντα. Οπότε, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα πάτωμα που θα ταιριάξει εύκολα και γρήγορα σε ένα κανονικό υπνοδωμάτιο μόλις τα παιδιά φύγουν από το σπίτι ή μεγαλώσουν.

Ποιο είναι το ιδανικό δάπεδο για το παιδικό υπνοδωμάτιο;

Το καλύτερο δάπεδο για το παιδικό υπνοδωμάτιο είναι ένα δάπεδο που είναι ανθεκτικό και άνετο. Ένα πάτωμα που είναι άνετο σε χρήση με γυμνά πόδια και, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, άνετο για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στο πάτωμα. Θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμο σε σχέδια που σας βοηθούν να δημιουργήσετε έναν χώρο που να είναι λειτουργικός και διασκεδαστικός και να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του παιδιού σας.

Πολλοί τύποι δαπέδων πληρούν αυτά τα κριτήρια, όπως δάπεδα από ξύλο, βινύλιο, laminate και μοκέτα. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές δαπέδων υπνοδωματίου έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά την άνεση, την ανθεκτικότητα και τις επιλογές σχεδιασμού. Για παράδειγμα, όσον αφορά την άνεση, η μοκέτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τα παιδικά υπνοδωμάτια. Παρέχει μια απαλή και ζεστή επιφάνεια για τα παιδιά να σέρνονται και να παίζουν και παρέχει μια ασφαλή προσγείωση σε περίπτωση ταξιδιών ή πτώσεων. Η μοκέτα λειτουργεί επίσης ως ηχομονωτικό μέσο, βοηθώντας στη μείωση του θορύβου που προκαλείται από τα παιδιά που τρέχουν και παίζουν στα δωμάτιά τους.

Από την άλλη μεριά όμως, η μοκέτα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί καθαρή. Τα παιδιά μπορεί να είναι ακατάστατα και μετά από μερικές διαρροές και λεκέδες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μοκέτα σας δείχνει ταλαπωρημένη. Η χρήση πλακιδίων μοκέτας θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση εδώ, καθώς σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε μεμονωμένα πλακίδια σε περίπτωση λεκέδων.

Τα ξύλινα πατώματα, από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο να διατηρηθούν καθαρά. Είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά. Ωστόσο, θα παρουσιάσουν γρατσουνιές και βαθουλώματα με την πάροδο του χρόνου όταν εκτίθενται σε σκληρότερη μεταχείριση όπως παιχνίδια που πέφοτυν στο πάτωμα ή στην αποθήκευση παιδικού εξοπλισμού όπως ποδήλατα και σκούτερ. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα είστε σε θέση να τρίψετε τα δάπεδα και να τα φινιρίσετε εκ νεόυ μόλις τα παιδιά μεγαλώσουν, αποκαθιστώντας την αρχική τους ομορφιά.

Στυλ και έμπνευση για τα παιδικά υπνοδωμάτια

Τα παιδικά υπνοδωμάτια μπορούν να είναι διασκεδαστικοί χώροι για το design και τη διακόσμηση. Το στυλ που θα επιλέξετε θα επηρεαστεί από την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Ωστόσο, επειδή αυτό ποικίλλει σημαντικά από τις παιδικές μέρες έως τα εφηβικά έτη, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε ένα στυλ που να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μεγαλώνει με το παιδί σας.

Το πρώτο βήμα για την εύρεση ενός ευέλικτου σχεδιασμού που μπορείτε να προσαρμόζεται και να αλλάζετε καθώς μεγαλώνει το παιδί σας είναι να κοιτάξετε ολόκληρο το δωμάτιο σε περιβάλλον. Σκεφτείτε πώς φαίνονται τα έπιπλα, τα χαλιά, οι κουρτίνες, η διακόσμηση τοίχου και οι διαφορετικοί χρωματιστοί τοίχοι με διαφορετικούς τύπους δαπέδων. Αν και δεν είναι πολύ πρακτικό να αλλάζετε το δάπεδο του παιδιού σας καθώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και οι τάσεις, μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε το χαλί ή να αλλάξετε το χρώμα του χρώματος τοίχου για να ενημερώσετε ή να αλλάξετε το στυλ του δωματίου.

Πριν σχεδιάσετε τη σχεδίαση των υπνοδωματίων των παιδιών σας, επισκεφθείτε τις editorial και τις σελίδες σχεδίασης για έμπνευση. Εδώ θα βρείτε μερικές υπέροχες ιδέες για τη διακόσμηση και το δάπεδο, καθώς και συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επιλογής χρωμάτων και πώς να βρείτε τα καλύτερα έπιπλα και να δημιουργήσετε χώρο αποθήκευσης για το δωμάτιο του παιδιού σας.

Vinyl δάπεδο στο παιδικό υπνοδωμάτιο

Το vinyl δάπεδο ανταποκρίνεται πολύ καλά στην καθημερινή ζωή με τα παιδιά. Είναι ανθεκτικό σε διαρροές, λεκέδες, γρατσουνιές και βαθουλώματα και πολύ εύκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί. Επίσης, εάν το vinyl δάπεδο σας διαθέτει αφρώδες υλικό και διαθέτει μαλακή, εύκαμπτη επιφάνεια, θα είναι ζεστό και μαλακό κάτω από τα πόδια και θα παρέχει καλή ηχομόνωση.

Το βινύλιο διατίθεται επίσης σε μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων, σχεδίων και στυλ, συμπεριλαμβανομένων των εφέ γραφικών. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη δυνατότητα επιλογής από μια σειρά κλασικών σχεδίων από ξύλο, πέτρα ή πλακάκια, μπορείτε να επιλέξετε και να συνδυάσετε διασκεδαστικά, παιχνιδιάρικα ή μοντέρνα σχέδια για το δάπεδο του παιδιού σας.

Ασφαλές για το παιδί

Συχνά εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης των vinyl δαπέδων στα παιδικά υπνοδωμάτια. Ορισμένα δάπεδα βινυλίου χαμηλότερης ποιότητας εκπέμπουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες (VOC) για ημέρες ή εβδομάδες μετά την εγκατάσταση, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού. Ωστόσο, στην Tarkett, επικεντρωνόμαστε στην κατασκευή δαπέδων με χαμηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς εσωτερικού περιβάλλοντος. Η νέα γενιά vinyl δαπέδων της Tarkett είναι μία από τις σειρές δαπέδων μας με εκπομπές 10-100 φορές χαμηλότερες από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς. Επίσης, όλα τα vinyl ρολά  και τα LVT είναι πλήρως απαλλαγμένα από φθαλικές ενώσεις.

Ξύλινο δάπεδο στα παιδικά υπνοδωμάτια

Πέρα από τη μοκέτα, το ξύλινο δάπεδο είναι μια δημοφιλής επιλογή για τα παιδικά υπνοδωμάτια. Όσον αφορά τη ζεστασιά και την απαλότητα κάτω από τα πόδια, η μοκέτα είναι μια προφανής επιλογή. Ωστόσο, δεν είναι πολύ πρακτική όταν πρόκειται να διατηρηθεί καθαρή. Τα ξύλινα πατώματα, από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο να διατηρηθούν καθαρά με απλό σκούπισμα ή σφουγγάρισμα. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλα για παιδικά δωμάτια, τα οποία είναι πιθανό να βιώσουν αυξημένη συχνότητα διαρροών και λεκέδων. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες στη σκόνη. Και για να προσθέσετε ζεστασιά και απαλότητα, μπορείτε να ενσωματώσετε χαλιά περιοχής. Αυτό σας επιτρέπει επίσης να αλλάξετε γρήγορα και εύκολα το στυλ του δωματίου ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού.

Εκτός από τις διαρροές και τους λεκέδες, τα παιδικά δάπεδα είναι πιθανό να υποστούν γρατσουνιές και βαθουλώματα από τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Επομένως, θα είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα ξύλινα πατώματα σας έχουν ανθεκτικό φινίρισμα για να αντέχουν στην σκληρή χρήση. Στην Tarkett, τα περισσότερα από τα ξύλινα δάπεδα μας είναι επεξεργασμένα με Proteco, μια από τις ισχυρότερες προστατευτικές επιφάνειες στην αγορά. Το Proteco διατίθεται σε τρεις τύπους, με καθένα να προσφέρει διαφορετική αίσθηση και διαφορετικά φινιρίσματα που κυμαίνονται από ημι-γυαλιστερά έως ματ.

Σκληρά, πρακτικά και εύκολα στον καθαρισμό, τα ξύλινα πατώματα Tarkett είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδικά υπνοδωμάτια. 

Laminate δάπεδο στα παιδικά υπνοδωμάτια

Οι χαμηλές ανάγκες συντήρησης και η προσιτή τιμή του laminate το καθιστούν μια αρκετά ελκυστική επιλογή. Με γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση ως έργο DIY, μπορείτε γενικά να εγκαταστήσετε ένα νέο πάτωμα στο δωμάτιο των παιδιών σας σε λιγότερο από μια μέρα. Και, όπως τα δάπεδα βινυλίου, το laminate διατίθεται σε μια σειρά σχεδίων και χρωμάτων και μπορεί να μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με φυσικά υλικά όπως ξύλο, κεραμικά πλακάκια και πέτρα.

Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα των laminate δαπέδων είναι ότι μπορεί να είναι θορυβώδη, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού. Η καλή ποιότητα υποστρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τον θόρυβο. Όπως και με τα ξύλινα δάπεδα, τα χαλιά της περιοχής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν ζεστασιά και απαλότητα στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.